Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hjärtläkare: Ät inte Omega 3

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2015 10:56.
omega 3-kapslar
Bild: YLE

Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

– Omega 3 gör att blodet tunnas ut och det ökar blödningsrisken. Innan de påstådda hälsoeffekterna har bevisats genom långvariga vetenskapliga studier avråder jag från att använda det.

De vetenskapliga bevisen för att Omega 3 skulle förhindra eller minska hjärt- och kärlsjukdomar är kontroversiella.

Omega 3 är ett slags fettsyror som finns naturligt i till exempel fet fisk. Att äta det som kosttillskott kan ändå vara farligt, speciellt för patienter som ska opereras.

– Kirurger frågar idag om patienter använder Omega 3 -preparat. I så fall måste man sluta ta det ungefär en vecka före operationen, säger Tötterman.

Man ska heller inte äta Omega 3 i samband med bloduttunningsmediciner som Marevan, direkta bloduttunningsläkemedel, eller trombocythämmare såsom Aspirin eller Clopidogrel. Istället för att kombinera läkemedlen med Omega 3 rekommenderar Tötterman att patienten håller sig till enbart direkta blodförtunnande mediciner. Han avråder också patienter med förmaksflimmer i hjärtat från att ta kapslarna.

Delad läkarkår

– Omega 3 påverkar trombocyterna, ”blodplättarna”, vars uppgift är att klibba samman och på så sätt hejda blödningar. Omega 3 gör att trombocyterna inte längre fungerar och därför ökar risken att förblöda om man äter det.

Enligt Karl Tötterman är läkarkåren mycket delad i fråga om Omega 3.

– Visst finns det alltid läkare som är positivt inställda till Omega 3 och i teorin är tanken på ett större skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar intressant. Det här måste ändå först bevisas, innan man börjar sälja ett preparat där man lovar bättre hälsa.

Han medger att det finns en teoretisk grund för påståendena om dess hälsoeffekter, men så länge de inte har bevisats vetenskapligt anser han inte att de uppväger riskerna.

– Omega 3 är en produkt som inte finns i vår kropp från första början. Den förekommer i frön som vegetabiliska oljor och i fiskar. Fiskarna producerar däremot inte själv Omega 3 utan de får den i sig genom att äta mikroalger.

Kontroversiella resultat

Enligt hjärtläkaren Karl Tötterman härstammar teorin om att fiskolja skulle hindra hjärt- och kärlsjukdomar från studier med inuiter och invånare på Okinawa.

– Hos dem är förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar mindre, men att det med säkerhet skulle bero enbart på Omega 3 är att dra för långt gående slutsatser. De vetenskapliga bevisen för att Omega 3 skulle förhindra eller minska hjärt- och kärlsjukdomar är kontroversiella.