Helsingforselever får pengar om de kommer i tid
När löven spricker i träden kan det vara svårt att få tonåringar att komma i tid till lektionerna. I Botby tävlar högstadielever om vem som skolkar minst.
För ett par år sedan var det svårt att få eleverna att komma i tid till lektionerna på det finska högstadiet i Botby. Några lärare slog sina kloka huvuden ihop och kom på att lite hälsosam tävling klasserna emellan kunde få fart på eleverna.
Många gånger hör jag av mina egna elever hur nyttigt det är att alltid komma i tid och få alla uppgifter klara innan de ska lämnas in.
Nu tävlar klasserna om vem som har den bästa närvaron. Projektet heter "Var i tid och var närvarande" och priset - det är reda pengar till hela klassen.
- Det märks på eleverna att de lärt sig att uppskatta de lärdomar de får av projektet. Många gånger hör jag av mina egna elever hur nyttigt det är att alltid komma i tid och få alla uppgifter klara innan de ska lämnas in, säger Marja Rikaniemi som är biträdande rektor på skolan.
Bowling, bio och billig pizza
De klasser som klarat sig bra och kan visa upp god närvaro i klassen får reda pengar. Beroende på hur väl de klarat sig får den vinnande klassen mellan 40 och 100 euro i prispengar. Pengarna kommer från Undervisningsministeriet.
- De som gick i nian när vi började med projektet använde förstås prispengarna redan i våras. Men många klasser har sparat pengarna. 40 euro delat på en hel klass räcker inte så långt. Man gör inte långa resor med den pengen, man får biogodis men inte så mycket mer.
De som redan använt pengarna har investerat i bio, bowling och restaurangbesök. Billig pizzeria faller eleverna i smaken. Men populärast är att spara pengarna till en klassresa.
Blir inte blodig tävling men nog debatt
Om man jämför med hur det såg ut på våren för två år sedan, när eleverna trivdes bättre i korridorerna och ute på gården än på lektionerna, så har det lugnat ner sig väldigt mycket.
Vartiokylän yläasteen koulu har många parallellklasser, de sätter alla upp egna målsättningar som de försöker uppnå.
- Målsättningarna som syns i skolans info-tv är mycket realistiska. De är olika för varje klass. Det blir inte någon blodig tävling, men när vi utlyser resultaten kan de bli diskussion om huruvida priset gick till rätt klass.
Stämningen har blivit lugnare i skolan tycker Marja Rikaniemi.
- Om man jämför med hur det såg ut på våren för två år sedan, när eleverna trivdes bättre i korridorerna och ute på gården än på lektionerna, så har det lugnat ner sig väldigt mycket. Eleverna kommer i tid till lektionerna och sköter för det mesta läxorna bra. Till och med den här tiden på året.