Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rosorna charmar igen i Lovisa

Från 2015
Uppdaterad 11.05.2015 14:56.
Trädgårdens vår 2010
Bild: YLE/Kari Polviander

Evenemanget Rosornas charm öppnar dörrarna till rosenträdgårdar i Lovisa mellan den 4 och 5 juli. Dessutom utlovas rosiga upplevelser inom musik, konst och olika läckerheter.

I Schillmarks sagopark firas Prinsessan Törnrosas (Jasmine Karvonen) interaktiva tvättdag i år. Prinsessan är anträffbar också under en rosenkryssning med Österstjernan lördagen den 4 juli.

Eija Keckman föreläser om rosor i Kapellets rosencafé klockan 12.30 samma dag. Dessutom leder hon en rosenrundvandring på Eija’s Garden i Strömfors klockan 12 och 14 söndagen den 5 juli.

Operasångare Rita Bergman uppträder med Sibelius vackraste solon på Kapellet klockan 12.30 på lördagen. Temat är ”rosenkärlek”. Robi de Godzinsky och Esa Pethman ackompanjerar på piano samt saxofon och flöjt respektive.

Rosenbröllop firas för fjärde gången

Tina Karvonen och Ann-Britt Felin-Aalto håller upp vigselryan till Rosornas charm 2015.
Bildtext Tina Karvonen och Ann-Britt Felin-Aalto håller upp årets vigselrya.
Bild: Maria Schulgin

I Lovisa kyrka firas det traditionella rosenbröllopet klockan 16 på lördagen. Bröllopet är öppet för allmänheten.

Rosenbrudparet dansar dessutom sin bröllopsvals på Skeppsbron. Under kvällens rosendans belönas den vackraste rosenklänningen.

Textilkonstnär Tiina Karvonen har för fjärden gången designat en modern vigselrya som kommer att vara Lovisa stads gåva åt rosenbrudparet. I år har ryan tillverkats av ull, lin och jute, och har förverkligats av deltagare i en av Valkon kansalaisopistos stickkurser i Tessjö.

I ryan ingår också keramikplattor som porslinmålats i guld och silver, också de tillverkade av elever vid Valkon kansalaisopisto.

För designern Tiina Karvonen är det viktigt att kombinera nytt och gammalt.

Konst med rosen- och blomtema

I klassiska båtars bod på Skeppsbron hittas en utställning av den älskade målaren Gustav Wiklund. Utställningen går under namnet ”Min blommande trädgård”. Utställningen pågår mellan den 20 juni och 12 juli.

På Almska gården kan man också hitta en utställning med temat "Finlands mångsidiga rosor". På Ulrikanhovi målas rosor mellan den 3 och 5 juli under ledning av Olga Denisenko från S:t Petersburgs statsuniversitet.

Det här bara för att nämna några av de konstrelaterade programpunkter Rosornas charm bjuder på.

Rosornas charm fyller fem år i år. Evenemanget går av stapeln mellan den 4 och 5 juli. Mer information finns på evenemangets webbplats (på finska).