Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Maj är Ville Vallgrens månad

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 07:18.
ville vallgren i sin ateljé
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En skulpturverkstad för barn i Borgå museums regi håller i gång hela maj för att fira Ville Vallgrens 160-års jubileum. Intresset är stort.

mueilektor vid porträtt av ville vallgren
Bildtext Museilektor Margaretha Jämbäck och Ville.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är en glad och nöjd konstnär som från en stor affisch tittar ut över stolar och bord i skulpturverkstaden i Holmska gården. På den gamla bilden sitter Ville Vallgren själv modell i sin ateljé i Alberga och verkar trivas.

Det samma tycker museilektor Margaretha Jämbäck att verkstadsbesökarna för det mesta gör.

– Här får barnen jobba och själv vara små skulptörer. De är väldigt ivriga. En av de mer träffande kommentarerna kom från en liten pojke som sa att ”det handlar mycket om känslor”.

staty
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Porträtt och blommor

Resultaten är mångskiftande och kreativa.

– Barn jobbar väldigt olika, det har blivit helt otroliga tredimensionella porträtt, ansikten, huvuden. Många gör djur, andra har blivit inspirerande av Vallgrens blomsymbolik, så har det också skapats en del abstrakta verk.

Själv har Jämbäck länge studerat Vallgrens liv och konst.

– Det som gör att jag inte tröttnar på hans konst är att den skildrar så många sidor av livet. Det finns också en mycket allvarlig Ville Vallgren.

Under maj månad är massor med skolgrupper på väg till skulpturverkstaden. Alla får inte plats nu, men verksamheten fortsätter i höst. Verkstaden är gratis för alla Borgåskolklasser och – dagisgrupper.

Mer information ger Borgå museum.