Stenius: Källmans beslut är ett stort avbräck
Mikael Källman är utan tvivel den tränare som i Finlands har den mest gedigna handbollskunskapen, konstaterar Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius.
Källman har gjort väldigt bra ifrån sig med de förutsättningarna han har haft. Det finns inte alltför många i Finland som kan fylla Källmans skor.
Det enda namnet jag har hört nämnas som efterträdare till Källman är Kaj Kekki, säger Stenius. Kekki har själv varit förtegen om sin egen framtid och kommande säsong.
Kaj Kekki är en av Finlands mest erfarna tränare som har en fin meritlista och skulle säkert vara ett bra alternativ.
– Som tränare är Källman och Kekki helt olika. Mikael Källman är mera inriktad på små detaljer och tekniska delar i spelet medan Kekki är en organisatör och en helhetstänkare.
Riskabelt att slänga ut namn
Stenius vill inte spekulera alltför mycket kring olika alternativ till chefstränare. Förutom Kekki tror Stenius att det finns ett annat namn som förbundet har under lupp.
– Björn Monnberg har inte så mycket internationell erfarenhet som tränare men desto mera som spelare. Monnberg har redan visat att han är en bra tränare.
En orsak till att Källman säger upp sig är att flera spelare hoppade av landslaget som spelade mot Österrike i EM-kvalet.
Spelarna måste förbinda sig till landslagsverksamheten
– Det är en ytterst problematisk situation, anser Stenius. Man kan ju inte ta en så stark ställning till saken eftersom man inte vet spelarnas skadebild. Det känns ju inte som en slump att de var så många som hoppade av och jag förstår Källman.
– Det är inte roligt att vara landslagstränare när man inte får tillgång till de bästa spelarna. Det här är någonting som måste åtgärdas.
Sommaren 2009 skrev Källman sitt första två års kontrakt som chefstränare för landslaget. Två år blev sex och nu är det dags att gå vidare.
– Källman har under sin tid som landslagstränare byggt upp ett nytt ungt landslag som sedermera har gjort bra ifrån sig. Att ta sig till slutspelet i EM eller VM är att ställa väldigt höga krav med tanke på hur liten handbollen är i Finland, säger Stenius.
– Det sagt så är det många små nationer som lyckats med det. Det handlar för den kommande chefstränaren att skapa en stark identitet för landslaget så börjar stenen rulla på. Det krävs mycket internationell verksamhet för att få till det.
– 40 internationella matcher/år, i stället för cirka sex som nu, skulle skapa de rätta förutsättningarna.