Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Ripfilé med hjortronchutney

Från 2015
Uppdaterad 21.02.2022 10:15.
Ripfilé med hjortronchutney
Bildtext Ripfilé med hjortronchutney
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

En vandring i Abisko innehåller höga fjäll, fascinerande kanjoner och vackra vyer som man aldrig blir mätt på. För den mättande känslan dukar vi upp ripfilé med hjortronchutney. Vilt i kombination med både sötma och lite styrka. En dag i svenska fjällen blir inte bättre.

Ripfilé med hjortronchutney

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 200 gram (g) ripfilé
  • 1 deciliter (dl) hjorton
  • 1 schalottenlök
  • färsk chili - en gnutta
  • 1 matsked (msk) socker
  • 0.5 tesked (tsk) äppelvinäger
  • 2 kryddnejlika
  • smör
  • olja
  • salt
  • peppar

Instruktioner

UTRUSTNING:

1 stekpanna
öppen eld
1 kastrull
fältkök
aluminiumfolie

INSTRUKTIONER:

1. Hacka schalottenlöken och chilin.
2. Fräs löken och chilin i olja.
3. Tillsätt socker, vinäger och nejlikor.
4. Koka upp och tillsätt hjortronen.
5. Dra åt sidan och låt kallna.
6. Stek ripfiléerna i smör. Salta och peppra. Kom ihåg att ripa är vilt och bör inte genomstekas.
7. Lägg ripfiléerna i aluminiumfolie och låt vila.
8. Servera med chutney.

TIPS PÅ DRICKA:

fylligt rött vin (El Tesoro Monastrell 2013)

Låt ripan vara förrätt och stek älgfärsbiffar med skogssvampsås och saltrostad mandelpotatis som huvudrätt.