Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Eurogruppen samlas till ännu ett Greklandsmöte

Från 2015
Uppdaterad 11.05.2015 17:49.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis i Bryssel den 11 maj.
Bild: Julien Warnand / EPA

Ikväll möts euroländernas finansministrar i Bryssel för att än en gång diskutera Grekland. Men förväntningarna om att nå en överenskommelse är låga.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade inför mötet att ett slutgiltigt beslut inte fattas ikväll. Medan Greklands kontroversiella finansminister Yanis Varoufakis förväntar sig ett bra möte.

- Jag hoppas vi kan fortsätta förstärka förtroendet mellan parterna och föra konstruktiva diskussioner vars mål att nå en överenskommelse. Jag tror vi kan komma fram till en lösning under de följande dagarna.

Euroländernas finansministrar möttes förra gången i Riga i slutet av april, det mötet slutade utan resultat. Efter det har det pågått intensiva förhandlingar mellan Grekland och långivarna.

Finansminister Antti Rinne (SDP) säger att det skett framsteg i förhandlingarna men parterna är fortfarande oense om centrala substansfrågor.

- Det börjar bli väldigt bråttom för grekerna, vår uppfattning är att de börjar bli svårt för grekerna att hålla igång statsförvaltningen.

Yle Nyheter TV-nytt: Varoufakis inför eurogruppens möte - Spela upp på Arenan

Oklart hur Grekland hålls flytande

Det är oklart exakt hur länge Grekland hålls flytande. Klart är ändå att den grekiska kassakistan håller på att sina.

Imorgon förfaller en betalning på drygt 750 miljoner euro till Internationella Valutafonden IMF. Det återstår att se ifall Grekland har råd att betala summan.

EU-kommissionen har också skrivit ner utsikterna för Grekland och räknar nu med att den grekiska ekonomin växer med bara en halv procent i år. I februari uppskattade EU-kommissionen att tillväxten för Grekland är 2,5 procent.

Det nuvarande låneprogrammet löper ut i slutet av juni och grekerna bör ha uppfyllt de villkor man har kommit överens om med långivarna för att kunna få den sista utbetalningen på sju miljarder euro.