Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2022 11:49.
Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis
Bildtext Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Efter en småkylig dag i fjällen vill man ha något rejält att hugga in i. Kött och potatis är väl själva sinnebilden för mat av det rejäla slaget. Mättande efter en dag i fjällen och ger energi åt följande dags strapatser.

Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 250 gram (g) älgfärs
  • 0.25 deciliter (dl) ströbröd
  • 0.5 ägg
  • 0.5 lök
  • 4 deciliter (dl) grädde
  • 2 matsked (msk) viltfond
  • svamp - t ex kantareller, karl johan
  • mandelpotatis
  • salt
  • peppar
  • smör - att steka i

Instruktioner

UTRUSTNING:

1 stekpanna
öppen eld
aluminiumfolie

INSTRUKTIONER:

1. Lägg potatisarna en och en i folie, salta och rulla ihop och lägg på glödbädden. Använd en kniv för att känna när potatisarna är klara.
2. Skala och hacka löken.
3. Rör ihop 1 dl grädde, ägg, lök, ströbröd och blanda i färsen. Salta och peppra.
4. Blanda ordentligt och forma fyra små biffar.
5. Stek biffarna fyra minuter på var sida..
6. Tillsätt svampen och fräs på dem lite innan du häller på resten av grädden och viltfonden.
7. Koka tills såsen är simmig. Vänd biffarna några gånger under kokningen.
8. Servera de rostade mandelpotatisarna med biffarna och svampsåsen.

TIPS PÅ DRICKA:

fylligt rött vin (Villa Antinori Rosso 2011)

Vill du lyxa till det och göra en tvårättersmiddag, så rekommenderar vi ripfilé med hjortronchutney till förrätt