Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen starkast i Svenskfinland - se läget i din kommun!

Från 2015
karta över oppositions- och regeringspartiernas stöd i riksdagsvalet 2015

Efter riksdagsvalet har det skrivits om en "rödgrön bubbla" i Helsingfors och andra större städer där majoriteten röstade mot de tre partier som bildar regering. Landets starkaste oppositionsfäste utgörs ändå av Svenskfinlands kärnområden i och med att SFP förpassas till oppositionen.

Vi har sammanställt valresultatet till kartan ovan. De kommuner regeringsförhandlande Centern, Sannfinländarna och Samlingspartierna fick över hälften av rösterna visar i grönt - ju större stöd, desto mörkare grön. Oppositionspartiernas stöd visas på samma sätt i toner av rött.

Bland kommunerna på fastlandet är det bara 30 där regeringen inte har majoritet.

En finlandssvensk oppositionsbubbla?

Den omtalade rödgröna bubblan kan skönjas i en del av landets större städer. I Helsingfors, Tammerfors och Åbo röstade under hälften av väljarna för de blivande regeringspartierna. I Vanda och Esbo fick de däremot en majoritet av väljarna bakom sig.

På grund av Svenska folkpartiets dominerande ställning bland finlandssvenskarna är det ändå i de mest svenskspråkiga kommunerna som den kommande oppositionen har sitt största stöd.

I svenska Österbotten finns det hela sju kommuner där över 90 procent av väljarna röstade mot den blivande regeringen: Korsnäs, Närpes, Larsmo, Nykarleby, Malax, Pedersöre och Vörå. I Larsmo och Pedersöre handlar det förutom SFP också om det höga stödet till Kristdemokraterna som ju likaså hamnar i opposition.

Fenomenet är tydligt också i de mest svenskspråkiga kommunerna i Åboland och Nyland, såsom Pargas, Kimitoön, Raseborg, Grankulla och Lovisa.

Få oppositonella kommuner annorstädes

Utanför landets större städer och de finlandssvenska kärnområdena fick de blivande regeringspartierna majoritetens förtroende i nästan alla kommuner.

Det tydligaste undantaget är Varkaus där Socialdemokraterna fick över 37 procent av rösterna. I Harjavalta och Riihimäki "vann" oppositionspartierna också, om än knappt.

Det starkaste sammantagna stödet för regeringspartierna finns i en korridor som löper genom de finskspråkiga österbottniska landskapen.