Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sök EU-pengar för att utveckla skärgården

Från 2015
Uppdaterad 12.05.2015 06:43.
Brännskärs gästhamn i Åbolands skärgård.
Bildtext Brännskärs gästhamn i Åbolands skärgård.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Har du en idé för ett projekt som stöder en levande skärgård? Efter en paus på ett år går det igen att söka EU-pengar från landsbygdsprogrammet för projekt som stöder en levande skärgård.

Projektmedlen söker man via Skärgårdens Leadergrupp, I samma båt rf, som verkar för att stöda invånare, föreningar och företagare att utveckla sin lokalomgivning i Gustavs, Kimitoöns och Pargas kommuner.

Förutom finansiering, bistår föreningen också med stöd för de som söker projektmedel från idéstadiet till slutrapportering.

Har man en god idé, lönar det sig att ta kontakt för att diskutera olika möjligheter att för att förverkliga idén, säger Emil Oljemark, verksamhetsledare för föreningen I samma båt rf.

Pengarna kan sökas av byaföreningar, kommunernas utvecklingsavdelningar, eller enskilda föreningar eller företag. Pengarna ska uttryckligen gå till något slags projekt, inte till ordinarie verksamhet.

– En byaförening med tynande verksamhet kan planera ett projekt för att få igång verksamheten igen. Man kan också söka pengar för projekt som stöder näringslivet och sysselsättningen på orten. Och har man en föreningslokal som står tom, kan man söka om renoveringspengar för att utveckla verksamheten i lokalen.

De som ansöker om medel bidrar med en egen andel på cirka 35 procent, som också delvis kan ersättas med talkoarbete. Projekt som har en stark lokal förankring och stöder tanken av en levande skärgård har goda förutsättningar att få finansiering.

– Det finns 3,6 miljoner euro till förfogande under finansieringsperioden från 2014-2020 och hittills under tidigare finansieringsperioder har pengarna räckt till, säger Oljemark.

Brännskär också ett Leaderprojekt

En instans som fått finansiering från landsbygdsprogrammet är bland annat Åbolands skärgårdsstiftelse.

Med hjälp av Leader-pengar har man bland annat kunnat utveckla verksamheten på Brännskär och också producerat dokumentärfilmen En dagandes sanning som handlar om livet på Stenskär, berättar stiftelsens sekreterare Katja Bonnevier.

– På Brännskär har vi fått medel till att bygga ut besökshamnen. Dessutom har det med hjälp av Leaderpengar skapats förutsättningar för en företagare att bosätta sig året om på ön.

– Det är ett bra sätt för mindre föreningar att kunna få finansiering för olika mindre projekt. Många av de andra EU-programmen riktar ju sig till större organisationer och kräver då också ett större projekt.

Den nya ansökningsperioden inleddes 11.5 och ansökningar kan lämnas in fortlöpande. Ansökningarna görs på nätet.