Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

PKN testade Eurovisionsscenen i Wien

Från 2015
Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
Bildtext Pertti Kurikan nimipäivät övar för första gången på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Finlands Eurovisionsrepresentant Pertti Kurikan Nimipäivät övade på måndagen för första gången på scenen i Wien samt höll sin första presskonferens. Scenens storlek förvånade bandet.

Innan resan till Wien sade Pertti Kurikan Nimipäivät att de inte tänker ändra på något i sitt scenuppträdande utan vill hålla det som det var i Tävlingen för ny musik, UMK. Bandet hoppades ändå på mera rök på scenen. I de första videorna som publicerats från Wiener Stadthalle ser det ut som att önskan har gått i uppfyllelse.

Scenen är rökfylld och strålkastarna lyser gult och blått om vartannat. Toni Välitalos trumset finns bak på scenen men på en upphöjning. På scenen finns också torn av förstärkare.

På presskonferensen efter repetitionen fick bandet frågan vad som överraskat dem mest hittills. Bassisten Sami Helle svarade att det är scenen.

– Den är så stor! Jag kunde inte föreställa mig hur stor den skulle vara. Vi är vana vid att spela på mindre scener.

Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
Bildtext Eurovisionsscenen är omgiven av flera tuber.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Eurovisionsscenen i Wiener Stadthalle är 43 meter bred och 14 meter hög.

Sami Helle svarade på de flesta frågorna eftersom hans engelska är bättre än de andras. Delegationschef Maija Aho översatte då de andra ville svara på finska.

Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
Bildtext PKN övar på scenen.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Oberoende vilken fråga som ställdes till bandet lyckades medlemmarna alltid inflika ett ”Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att vinna”, och den samlade journalistkåren blev redan inbjuden till fest på torget i Helsingfors.

Bakom scenen träffade bandet också en del av de andra artisterna och talade med dem. Kari Aalto visade också upp sin nya tatuering.

För mera bilder från PKN:s första dag i Wien: eurovision.tv

Pertti Kurikan Nimipäivät tävlar i den första semifinalen den 19 maj. Semifinal två sänds den 21 maj och final blir det den 23 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska i Radio Vega.