Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Socker – en krydda

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 16:02.
Ann Fernholm
Bildtext Ann Fernholm gör sockerfattigt godis med Sonja Hanhikoski-Sacklén och Camilla Söderlund
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Socker är ofta den viktigaste beståndsdelen i bakverk och godis av alla de slag. På den punkten borde vi tänka om menar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Det är dags att sluta gödsla bakverken med socker. Socker borde användas i små mängder, som en krydda.

När Ann Fernholm tidigare i vår var på en föreläsningsrunda i svenska Österbotten passade hon på att besöka Sonja Hanhikoski-Sacklén i Jakobstad. Tanken med besöket var enkel: fixa litet godis till barnens kalas.

Kravet var att godsakerna skulle innehålla så litet socker som möjligt. Och givetvis: att barnen skulle gilla det sockerfattiga utbudet.

Ann Fernholm
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Sjukdomar

Ann Fernholm om någon borde klara av den uppgiften. Hon har nyligen gett ut boken ”Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar”. (”Sokerimyrkytys” på finska). I den berättar hon vad den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl gör åt våra barns kroppar.

Kombinationen av söt skräpmat och ett stillasittande liv bidrar enligt modern forskning till många av de sjukdomar som ökar bland barn världen runt: diabetes, astma, allergier, fetma och mycket annat.

En sak som Ann Fernholm tycker är väldigt intressant och som borde utredas mera är det som händer i tarmarna och tarmfloran.

- Man ser i experiment med möss att söt skräpmat ställer till det i tarmfloran. En rubbad tarmflora är i sin tur kopplad till övervikt och bukfetma, till det så kallade metabola syndromet. Det stora intaget av socker är den största kostomställningen sedan vi började äta spannmål under stenåldern.

Sockerfattig glass

Det första Ann Fernholm gör när hon kommer till Sonjas kök är glass, hemmagjord gräddglass. När hon testade den på ett barnkalas hemma i Sverige var betyget översvallande.

- Flera av barnen satte betyget 1000 på en skala mellan 1 och 5.

Anmärkningsvärt nog innehåller glassen bara ett par matskedar socker. De övriga ingredienserna är vispgrädde, äggulor, vaniljpulver (inte vaniljsocker) och bär eller frukt. I detta fall mango.

- Grejen är: den här glassen innehåller bara en åttondedel så mycket socker som vanlig glass,
berättar Fernholm.

Programmet är inte längre tillgängligt

Utsatta föräldrar

Samtidigt som Sonja tillsammans med sina barn Minea och Konrad följer med hur glasstillverkningen framskrider glider Camilla Söderlund in i köket. Camilla är trebarnsmor och kökssnacket glider in på det sockertryck som dagens föräldrar får utstå.

- Sockertrycket på föräldrarna är stort, intygar både Sonja och Camilla.

Det gick lättare att hantera när barnen var riktigt små menar Sonja. Innan de började i förskolan kunde föräldrarna själva bestämma vad de åt. Sedan kommer de ut och träffar andra barn och är på andras kalas. Men sockret finns överallt och det gäller att hitta balansen i tillvaron.

- Man kan ju inte hålla barnen borta från kalasen, inflikar Ann Fernholm. Det är deras sociala tillvaro.

Återstår alltså att hitta en lösning på problemet. En lösning som också de allra minsta accepterar.

Sockerfattiga chokladgodisar

Ann Fernholm fortsätter att ta fram ingredienser för nästa sockerfattiga godsak. Hon ställer fram mörk choklad (minst 70 procent), kokosfett (helst ekologiskt, inte härdat) och vispgrädde.

Hon smälter chokladen och kokosfettet i ett vattenbad, häller i ett par matskedar grädde och rör om. Efter det kan man ännu smaksätta det hela med till exempel kokosflingor, pepparmyntsolja, citronsaft eller lakritspulver. Sedan häller man den smaksatta chokladen i små formar, som ställs i kylen.

- De här godisarna innehåller ca 10 energiprocent tillsatt socker beroende på hur mörk chokladen är; ju mörkare choklad desto mindre tillsatt socker.

camilla söderlund och barn
Bildtext Barnen gör sig beredda att provsmaka chokladgodiset.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Kalas

Det är dags att testa de sockerfattiga läckerheterna på barnen. Camillas barn Maja, Simon och Clara är också med som ”försökskaniner”. Förutom Anns glass och chokladgodis har Sonja gjort en kaka bestående av en halv vattenmelon övertäckt med gräddskum. Det finns litet agavesirap och vaniljpulver i grädden. Mörkt chokladströssel kronar verket.

Dessutom bjuds barnen på en Snickerskaka (mörk choklad, hackade salta jordnötter och jordnötssmör) samt bärsmoothie (banan, hallon, blåbär, grekiskt yoghurt, mjölk, vaniljpulver).

- Fem av fem, säger Maja om sin favorit, melonkakan. Chokladgodiset känns däremot litet för starkt. Två av fem.

Lillsyrran Clara har inte samma problem med chokladgodiset att döma av hennes chokladfärgade mun…

Killarna slukar både glassen och bärsmoothien i ett nafs. Mineas favorit är också klar.

- Snickerskakan. Fem av fem.

Så kan man ordna ett kalas för barn med godis och drycker som innehåller betydligt mindre socker än normalt?

- Jaa, eller nästan, svarar Maja och Minea.

minea och maja äter glass
Bildtext Minea och Maja
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Krydda med socker

Dagens barn äter alltså mera socker än de borde. Forskning på området visar dessutom att barn gillar den söta smaken bäst av alla grundsmakerna. Det är med andra ord en lätt match att prångla söta produkter på barnen.

Men för Ann Fernholm är det en självklarhet att sockerkonsumtionen borde minskas drastiskt för att vi ska få en hållbar utveckling. Hon menar att sockerintaget hos barn borde minskas till en tredjedel eller en fjärdedel av vad de äter idag.

- Vi borde tänka på sockret som en krydda igen. Nu är det ofta huvudbeståndsdelen i kakverk. Vi måste bort från det och använda sockret som en krydda, ungefär som i glassen vi gjorde.

Mer om ämnet på Yle Arenan