Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen om Grekland: Inga beslut - små framsteg

Från 2015
Uppdaterad 11.05.2015 21:56.
Yanis Varoufakis och Jeroen Dijsselbloem på euroländernas finansministrars möte i Bryssel den 11 maj 2015.
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis och eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i Bryssel den 11 maj.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det blev som väntat inga beslut om Grekland när euroländernas finansministrar möttes i Bryssel på måndagen. Däremot uppgav eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att det har skett framsteg i förhandlingarna mellan långivarna och Grekland.

- Vi har den senaste tiden sett en mer konstruktiv diskussion, samtidigt som förhandlingarna har tagit fart. Men samtidigt behöver vi mera tid för att komma överens om ett antal viktiga frågor, sade Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen efter mötet.

Dijsselbloem betonade även, som så många gånger tidigare, att man inte kan nå en överenskommelse förrän Grekland presenterar en omfattande och detaljerad lista på de åtgärder som den grekiska regeringen tänker genomföra.

Det nuvarande låneprogrammet löper ut i slutet av juni och grekerna bör ha uppfyllt de villkor man har kommit överens om med långivarna för att kunna få den sista utbetalningen på sju miljarder euro.

- Vi väntar först på en överenskommelse på tjänstemannanivå och när en sådan har uppnåtts kan eurogruppen fatta det politiska beslutet att betala ut den sista låneraten i det nuvarande låneprogrammet. Eurogruppen är beredd att mötas på kort varsel, om det så behövs, sade Dijsselbloem.

Han ville inte ta ställning till om Grekland behöver ett tredje lånepaket.

- Vi kan inte i det här skedet ta ställning till vad som händer i juli, vi tar en sak i taget, först måste vi avsluta det nuvarande låneprogrammet och efter det kan vi diskutera framtiden, sade Dijsselbloem

Det är oklart hur långt Grekland likviditet räcker. Frågan diskuterades inte på eurogruppens möte. EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici kunde ändå berätta att Grekland har meddelat att landet betalar den lånerat på drygt 750 miljoner euro till Internationella Valutafonden IMF, en betalning som förfaller på onsdag.

Diskussion om artikeln