Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya utmaningar för Åbopolitiker i riksdagen

Från 2015
Riksdagshuset i Helsingfors
Bildtext Riksdagshuset i Helsingfors.

Efter valet har vardagen sakta men säkert kommit igång i riksdagshuset på Arkadiabacken i Helsingfors. För två riksdagsledamöter från Åbo ser vardagen lite annorlunda ut.

Mångåriga riksdagsledamoten Stefan Wallin får nu vänja sig i en roll som oppositionspolitiker medan nyinvalde kollegan Ville Tavio från Sannfinländarna representerar ett regeringsparti.

30-åriga Ville Tavio hör till de yngsta invalda ledamöterna från Egentliga Finlands valkrets. Han berättar att tiden efter valet har närmast gått åt till att lära sig nya rutiner och ny teknik i riksdagshuset. Enligt honom är andan i partiet är mycket god efter att regeringsbasen publicerades förra veckan.

Ville Tavio Sannfinländarna
Bildtext Ville Tavio.

- Vi får vara med och fatta beslut samt påverka lagstiftningen och det är på tiden.

Enligt Tavio är det för tidigt att säga hur samarbetet med de övriga regeringspartierna Samlingspartiet och Centern kommer igång men han hoppas att alla trivs med det gemensamma uppdraget.

- Jag tror själv att den här regeringsbasen är bra.

Han säger att den viktigaste frågan som Sannfinländarna nu ska lyfta upp är invandringspolitiken. Det har väljarna ute på fältet önskat.

- Sannfinländarnas riksdagsledamöter ska jobba för att det blir en ändring på nuvarande invandringspolitiken.

SFP:s Stefan Wallin försöker nu vänja sig med sin nya roll som oppositionspolitiker. Riktigt lätt är det inte och dörrar som tidigare var öppna är nu stängda.

stefan wallin
Bildtext Stefan Wallin.

- Man har blivit van med att ha lite bättre information än de flesta om vad som i verkligheten händer bakom de glada leendena och ryggdunkningarna – nu vet man ju inte det förstås, man kan bara ana.

Wallin är oroad över den nya regeringens inställning till olika värdefrågor.

- Det finns många frågor där Finland riskerar att skruvas tillbaka några snäpp till ett mera konservativt håll och det är lite paradoxalt med tanke på att samhället i allmänhet gått i en mera liberal riktning de senaste åren.

Yle Åboland berättade på måndagen att det finns en viss oro i Åboland över hur mycket förståelse den nya regeringen har för skärgårdsfrågor. Enligt Wallin gäller det att jobba ännu hårdare för att hålla skärgårdsfrågor på agendan.