Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmo tar ett glädjeskutt

Uppdaterad 12.05.2015 08:56.
Kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo tar ett glädjeskutt vid tanken på de nya idrottsanläggningarna i kommunen
Bildtext Kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo tar ett glädjeskutt vid tanken på de nya idrottsanläggningarna i kommunen.

Idrottsparken i Larsmo skall byggas ut med en fullstor fotbollsplan med konstgräs och fyra löparbanor, en skatepark, frisbeegolvbana, uppgradering av skidskyttevallen plus en hel del annat. Det här är planerna men förverkligandet hänger på NTM- centralens medverkan.

Projekt Larsmo Idrottspark

Idrottsintresset är stort i Larsmo och både idrottsföreningarna och kommuninvånarna ser gärna att idrottsparken byggs ut. Kommunen har kartlagt intresset och räknat ut kostnaderna för en utbyggnad.

Kostnaderna är beräknade till strax under 1, 9 miljoner euro och kommunens andel skulle bli 560 000 euro. Resten skulle komma från NTM- centralen i form av landsbygdsutvecklingspengar.

EU:s nya programperiod sträcker sig från 2014-2020 och ansökningstiden startade på måndagen. NTM centralen fattar beslut i höst om kommunen får pengar eller inte till projektet.

- I princip är kommunala idrottsanläggningar av den här typen stödbara och möjliga, tiden får utvisa hur det blir med finansieringen av dom, säger överinspektör Petri Svanbäck vid Österbottens NTM central.

Planeringsskiss över idrottsanläggningarna i Larsmo, det gröna partiet är den nya konstgräsplanen
Bildtext Kartskiss över anläggningen

Plan B i Larsmo

Larsmo har ambitiösa planer för idrottsparken och genomförandet kräver NTM- centralens stöd. Principen är den att stödet ges för helhetsprojektet eller så blir kommunen helt utan pengar.

- Lyckas det inte blir det fråga om plan B men i första hand försöker vi så här. Vi tycker att vi har en mycket fin helhet, säger kommundirektör Gun Kaptens i Larsmo.

- Vi vill uppmuntra barn och unga till aktiva individer och skall de bli det måste de också ha fina anläggningar, säger hon.

Skateramp finns på önskelistan

När kommunen kartlade behoven av olika nya anläggningar till idrottsparken kom en skatepark in i bilden. Skateande är en populär sysselsättning bland högstadiepojkar.

Alexander Mattsson, Linus Kojola, Oskar Sundqvist och Jenny Asplund ser fram emot nya idrottsanläggningar i Larsmo
Bildtext Högstadiungdomar i Larsmo

- Det är många som håller på med skating, det är roligt med olika tricks, säger Oskar Sundqvist i årskurs 8 i Cronhjelmskolan.

I Larsmo finns inga träningsmöjligheter för den som sysslar med friidrott i form av löpning. De närmaste allvädersbanorna finns antingen i Jakobstad eller i Bennäs i Pedersöre.

I planerna för idrottsparken finns en fullstor konstgräsplan för fotboll och runt den planen planeras fyra löpbanor i fullängd.

- Önskedrömmen är 400 meters banor, säger Jenny Asplund som just kommit hem från sitt första träningsläger utomlands, från Spanien.

46 miljoner euro i potten

NTM centralen i Österbotten och i Mellersta Österbotten har sammanlagt 46 miljoner att fördela under programperioden och för det här året finns 12,4 miljoner euro för landsbygdsutveckling av olika slag.

Under 2015 kommer två ansökningsomgångar att ordnas. Under de följande åren i programperioden kommer tre utdelningsomgångar att ske. Ansökningarna kan lämnas in fortlöpande under året.