Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Inkokta nektariner med hallonsorbet

Från 2015
Inkokta nektariner med hallonsorbet och vispgrädde
Bildtext Inkokta nektariner med hallonsorbet
Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog

Vita nektariner och persikor är i säsong bara under tidig vår men den här läckra nektarindesserten blir förstås än mer färggrann med gula frukter. Smaken av sommar kokas däremot in oavsett färg, och tillsammans med sin utsökta geleartade lag och en enkel hallonsorbet blir det här en verkligt fräsch efterrätt.

Inkokta nektariner med hallonsorbet

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 4 nektariner - vita eller gula
  • 3 deciliter (dl) vitt dessertvin - t ex sautern
  • 3 deciliter (dl) vatten
  • 1 deciliter (dl) socker
  • 1 vaniljstång
  • 2 gelatinblad - blötlagda i kallt vatten
  • 400 gram (g) inhemska hallon - hallonsorbet
  • 150 gram (g) florsocker - hallonsorbet
  • 2 deciliter (dl) vispgrädde - bittermandelgrädde
  • 5 droppar bittermandel - bittermandelgrädde
  • 1 deciliter (dl) pistagekärnor - karamelliserade pistagekärnor
  • 0.5 deciliter (dl) socker - karamelliserade pistagekärnor
  • 0.5 deciliter (dl) vatten - karamelliserade pistagekärnor

Instruktioner

Dela nektarinerna och tag ut kärnorna. Blanda dessertvin, socker, vatten och delad, urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lägg nektarinerna i lagen. Klipp till ett smörpapper enligt kastrullen och lägg direkt ovanpå nektarinerna. Sjud under pappret ca 20-30 minuter tills mjuka. Låt frukten svalna i lagen, lyft. Mät upp 5 dl av lagen, koka upp 1 dl och smält ner de urkramade gelatinbladen under vispning. Rör ner i de resterande 4 dl lag, sila vid behov. Ställ i kyl och låt stelna.

Vispa grädde och smaksätt med bittermandelolja. Mixa frysta hallon med florsocker till sorbet. Karamellisera socker och vatten i en kastrull, utan att röra om! Lägg i pistagekärnorna, stjälp snabbt på bakplåtspapper. Låt svalna och hacka grovt.

Servera som en cocktail med skuren persika, gelé, mandelgrädde, hallonsorbet och toppa med karamelliserad pistage.

Strömsö inslag: Inkokta nektariner med hallonsorbet - Spela upp på Arenan