Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jeppis Pride- Tro, hopp och kärlek

Från 2015
Uppdaterad 16.05.2015 18:08.
Tro, hopp och kärlek
Bild: Alexandra Sandbäck

Arrangemangen kring Jeppis Pride förra sommar visas nu i en dokumentär på Yle Fem. Ett tidsdokument över den tid då pendeln svängde.

Dokumentären Tro, hopp och kärlek handlar om hur en pridefestival ordnas i Jakobstad 2014 - en småstad, som ligger i bibelbältet i Österbotten.

Må vara att Jeppis Pride var den första kulturfestivalen med fokus på sexuella minoriteter och könsminoriteter som ordnades i Jakobstad, men den var inte ett enskilt fenomen. Samma år ordnades pridfestivaler för första eller andra gången i ett antal andra skandinaviska småstäder, som Mariehamn, Rovaniemi, Kiruna, Hemavan, Pajala. I år ordnas för första gången en samisk pride i Karasjok i Norge.

Det ser ut som att homosexualitet hade blivit en icke-fråga hos majoriteten. Pendeln hade svängt.

― Elisabeth Morney

I dokumentären får vi följa med under hela året hur arrangörer planerar parad, fest och regnbågsmässa och vilka utmaningar de stöter på. Arrangörerna hoppades på några hundra deltagare, men i paraden uppskattades ungefär 2000 deltagare.

Utan att någon visste det i somras är det ett uttryck för att tiderna förändras, vilket bekräftades i november 2014 när lagförslaget om samkönade äktenskap röstades igenom. Redaktör Elisabeth Morney kan i efterhand konstatera att tidpunkten för att göra en dokumentär var perfekt.

- Med facit på hand blev det ett tidlöst dokument. Att det skulle finnas ett motstånd mot festivalen var en av utgångspunkterna när vi började filma förberedelserna. Men i stället visade det sig att homosexualitet hade blivit en icke-fråga hos majoriteten i Jakobstad med omnejd. Det ser ut som att pendeln hade svängt.

Resultatet blir en mycket positiv bild kring hela Jeppis Pride - ett evenemang som också blev en succé.

- Visst var det skriverier i tidningar och på sociala medier inför evenemanget, men när väl festivalen väl ordnades var motståndet inte längre synligt. De som offentligt motsatt sig festivalen visade sig vara en liten men aktiv grupp som inte heller ville delta i dokumentären, konstaterar Morney.

Programmet är inte längre tillgängligt