Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sagan all för Mommos pruppo

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 09:56.
Dödsstöten för Mommos proppo.
Bildtext Nådastöten för Mommos pruppo.

Det är förbi med Mommos pruppo, den knotiga linden vid torget i Jakobstad. Strax efter klockan 10 på förmiddagen segade den gamla betongfyllda linden ner.

- Det är ledsamt, men tyvärr hade linden ingen chans att överleva, säger stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck.

Ett tiotal åskådare hade samlats för att se Mommos pruppo få sin nådastöt. Metallstagen som stött upp linden kapades och efter några bestämda knuffar med grävskopan segade den gamla betongfyllda linden ner.

- Trädet är i mycket dåligt skick och har levt på nåder. Det finns inte många friska ställen längre. Att fylla trädet med betong var det sämsta man kunde göra, det har påskyndat förruttnelsen, säger Bäck.

Veijo Svarts kapade lindens stöd och han säger att det var på tiden att trädet fälldes.

- Trädet är i så dåligt skick att det kunde ha fallit över förbipasserande, säger Svart.

Sista vila i Skolträdgården

Det blev ingen kloning av trädet men istället har Stadsträdgården tagit sticklingar av trädet. De finns i stadens växthus och kommer så småningom kommer de att planteras ut.

Om några dagar kommer den nedersta stammen att placeras i Skolträdgården till allmänt beskådande. Linden var det äldsta trädet i centrum av Jakobstad men eftersom det är ihålig så går det inte att räkna årsringarna. Så precis hur gammal Mommos pruppo blev lär vi aldrig få veta.