Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Matallergi allt vanligare bland barn

Nötter i en butikshylla
Bildtext Arkivbild. Nötter i en butikshylla.

Du kan få ont i magen, nässelutslag och klåda. I värsta fall får du en anafylaktisk chock och dör. Matallergier är ingenting att leka med.

Allt flera barn och unga drabbas av matallergier. Det finns ingen enig forskning kring orsaken. Men det finns en hel del spekulationer. Oavsett anledning anser Anki Edfelt, diplomerad kostrådgivare, att en orsak är vår renlighet.

Kostrådgivare Anki Edfelt från Folkhälsan
Bildtext Anki Edfelt.

Det kan finnas många olika oraker till allergier. Edfelt tror att uppkomsten av matalleriger delvis är genetisk.

- En annan orsak till det ökade antalet matallergiker kan också bero på att vi reser mera och äter mat som våra kroppar inte är vana vid.

Men vår hygien påverkar också.

- Trots att god hygien är bra så är vi lite för renliga. Vi tvättar bort bakterierna vi behöver för att bygga upp ett skydd, säger Edfelt.

Håll reda på värmekänsliga allergener

Symptomen varierar i och med vilka livsmedel du äter. En rå potatis kan innebära en fysisk reaktion medan kokt potatis är helt okej att äta.

- Det är likadant med morötter. De är också värmekänsliga och vid en viss temperatur dör allergenerna. Men här är det också väldigt individuellt hur man reagerar.

Proteinet i maten framkallar allergenerna.

- Komjölk, ägg och vetemjöl är de vanligaste livsmedlen som barn blir allerigska mot. Men äggallergi är något som barn ofta växer ifrån. Det här kräver mycket av den som står för matlagningen. Om det finns någon i hushållet som är mjölallergiker kan till och med mjöldamm ställa till det, säger Edfelt.

Du kan övervinna allergierna

Om du inte lider av riktigt svåra allergier går det att komma över dem. Men inte på egen hand.

- Med små portioner kan du provocera kroppen att lära sig klara av det man är allergisk mot. Men jag understryker att det är viktigt att det här sker under läkares uppsyn.

Om du misstänker att ditt barn lider av allergi ska du genast söka hjälp.

- Det här blir ett allt mera utbrett problem så det gäller att vara uppmärksam. Allergier är inget att leka med, säger Edfelt.

Anki Edfelt: Matallergier bland unga ökar
Anki Edfelt: Matallergier bland unga ökar - Spela upp på Arenan