Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Familjefest när den är som bäst

Från 2015
Uppdaterad 12.05.2015 15:55.
Barn blåser såpbubblor.
Bildtext Amalia Alexandersson blåste såpbubblor på familjejippot Tillsammans.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Barn i rosa, blå, gröna och gula overaller ränner från ett ställe till ett annat. Såpbubblorna flyger i vinden och det doftar gott av korv. Yle Östnyland besökte familjefesten i Kaplansgårdens trädgård.

Amalia Alexandersson blåser belåtet i väg några såpbubblor. Kring henne springer en massa andra barn, bollar viner i luften och en rockring rullar in i staketet. Men såpbubblorna visar sig vara mycket intressanta då Yle Östnyland går fram för att höra vad hon och hennes mamma Annina Alexandersson tycker om familjejippot Tillsammans.

– Det här evenemanget verkar helt super! Amalia tyckte om att plåstra om och sätta bandage på nallarna. En spruta fick du också ge dem, eller hur? säger Annina Alexandersson och tittar på sin dotter som nickar till svar.

Barn och vuxna tar för sig av korv.
Bildtext Över hundra människor hade hittat till Kaplansgårdens trädgård.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Jippot ett samarbete

Uppskattningsvis 130 personer har hittat till Kaplansgårdens trädgård denna mulna tisdagsförmmidag. Familjejippot Tillsammans är ett samarbete mellan Borgå stad, finska församlingen, svenska domkyrkoförsamlingen, Folkhälsan och Mannerheims Barnskyddsförbund.

Annina Alexandersson tycker att det är mycket viktigt att man satsar på verksamhet för barn och föräldrar.

– Det är bra att staden prioriterar den här sortens verksamhet. Det blir tungt för mammor som är hemma med sina barn om de inte får komma ut ibland och träffa andra människor.

Familjeverksamhet viktigt för föräldrar och barn

Eftersom familjen Alexandersson bor i närheten brukar Annina besöka Folkhälsans öppna daghem med sina barn. Att vara hemma med barnen kan bli ensamt och Annina säger att familjekaféer är betydelsefulla för mammors sociala välmående.

– Det är som terapi för mej. Och väldigt givande för Amalia att träffa andra barn och leka med dem.

Hon tycker att det är fantastiskt att Borgå ordnar så mycket program för barn och deras föräldrar.

– Det är viktigt förebyggande arbete, säger hon.

Efter en stund är såpbubblorna inte längre lika intressanta. Amalia tycker att det har blivit dags att prova på någontig annat.

Och hela trädgården kryllar av aktiviteter. Alla organisationer som är med och ordnar evenemanget erbjuder barnen olika program. Folkhälsan ordnar till exempel dans och nallesjukhus och församlingen har byggt upp ett litet altare. Dessutom kan man få sitt ansikte målat och köra omkring med små leksaksbilar.

Barn leker under fallskärm.
Bildtext Fallskärmen var populär bland barnen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Sen ska vi gå och äta korv och spenatplättar till lunch, säger Annina.

Rörelseglädje

En bit ifrån såpbubblorna skuttar några barn omkring. De hoppar jämfota i rockringarna och verkar inte bli ett dugg trötta fastän det blir imponerande många varv runt trädgården.

Två av barnen är Odin och Stella Borgman. De har kommit till Kaplansgårdens trädgård tillsammans med sin mamma Ida Borgman.

Odin berättar att han hoppat en massa i dag.

– Det var roligast att rita. Jag ritade en riddare, berättar han.

Sedan har han blåst såpbubblor tillsammans med sin syster Stella. Bägge två har också fått varsin ansiktmålning. Odin har en segelbåt på sin kind och Stella har en röd blomma.

Barn med ansiktmålning
Bildtext Stella hade fått en fin blomma på sin kind.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Här finns också några kompisar som jag känner, säger han.

Ida Borgman säger att hon tycker att det är väldigt trevligt att det ordnas evenemang för barnen.

– Det skulle kunna ordnas oftare, barnen uppskattar det verkligen.

Fallskärmen lockade skratt

När Odin var yngre brukade Ida Borgman besöka olika familjekaféer oftare. Nu jobbar hon och därför har besöken blivit färre.

– Men jag är nöjd med utbudet i Borgå. Och i dag finns här verkligt mycket roligt för barnen att göra. Bra att staden engagerar sig.

Den stora fallskärmen har precis plockats fram och barnen flockas kring den. Några vuxna tar tag i den och hela det färggranna spektaklet lyfter till barnens stora förtjusning. De springer omkring under fallskärmen och verkar tycka att det är dagens roligaste lek.

Att prova på leken är oerhört frestande men tyvärr är Yle Östnylands reporter aningen för stor. Bättre att se på från sidan i stället, och barnen sköter stojandet själva desto bättre.

Traktorer, blommor, fjärilar...

Vid ansiktsmålningen träffar Yle Östnyland Katarina Lind och hennes son William. Innan William själv vågar få sitt ansikte målat får hans mamma en traktor på sin ena kind.

– Vi har metat fiskar, kastat bollar och sedan åkt nerför en backe med små traktorer, det gick ganska fort faktiskt, berättar Katarina.

En del bekanta har de också hunnit träffa i dag.

Katarina berättar att hon prövat på många olika klubbar och familjekaféer i Borgå sedan hon blev vårdledig. Hon tycker att det finns program nästan för alla veckans dagar och att utbudet är bra. Hon brukar följa med webbsidor där man hittar info om olika evenemang.

Williams intresse för ansiktsmålningen har väckts igen, och han vill också ha en traktor på sin kind.

– Du får också en traktor alldeles snart! säger Katarina.

Yle Nyheter: Familjefest i Borgå - Spela upp på Arenan