Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nemtsovs rapport: Krim och Ukraina har kostat Ryssland 57 miljarder euro

Från 2015
Uppdaterad 12.05.2015 19:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Oppositionspolitiker presenterade Nemtsovs rapport - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov som mördades i februari skriver i en rapport som getts ut postumt hur mycket pengar annekteringen av Krim och kriget i Ukraina har kostat Ryssland.
Enligt rapporten uppgår kostnaderna till 57 miljarder euro.

Rapporten avslöjar att åtminstone 150 ryska soldater dog i Ukraina under perioden februari 2014 - februari 2015.

Krigshandlingarna har enligt rapporten kostat Ryssland en miljard euro under 10 månaders tid. Kostnaderna för att ta emot flyktingar från östra Ukraina har enligt rapporten kostat de regionala ryska myndigheterna cirka 1,5 miljarder euro.

Boris Nemtsov, dödad rysk oppositionspolitiker
Bildtext Boris Nemtsov
Bild: EPA/ Maxim Shipenkov

I rapporten beräknas också att ryssarna har mistat cirka 40 miljarder euro i löner och 15 miljarder euro i besparingar p.g.a. kostnader som hänför sig till annekteringen av Krim.

Det är Nemtsovs arbetskamrater som gett ut rapporten som baserar sig på de uppgifter som Nemtsov samlat ihop. Man har spekulerat i att mordet på Nemtsov har att göra med avslöjandena i rapporten om Rysslands inblandning i kriget i Ukraina.

Nemtsov mördades den 27 februari i år i Moskva.

Ryssarna allt mer rädda för USA

Nemtsovs rapport publicerades samma dag som president Vladimir Putin och USA:s utrikesminister John Kerry träffas i Sotji. Bl.a. situationen i Ukraina står på agendan för det mötet.

Enligt en färsk opinionsmätning från det oberoende Levada-centret ser varannan rysk medborgare idag USA som ett hot mot utvecklingen i Ryssland.

59 procent av ryssarna tycker att det finns skäl att vara rädd för USA. Antalet rädda har vuxit märkbart under de åtta senaste åren.

Marja Manninen, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln