Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolkontakten för samman Svenskfinland

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 05:53.
2 min

Vänskapsband över regiongränserna. Det är målet med Hem- och skolas projekt Skolkontakt. Pyttis svenska skola besökte sina jämnåriga i Norra Vallgrund i Korsholm.

Tre dagar med program. Det blir det när eleverna från årskurs tre och fyra möts i Vasatrakten. Det blev bland annat ett besök till Söderfjärdens meteoritkrater.

Och eleverna verkar nöjda.

- Det är helt roligt och man får se många nya platser. Men nog är ändå hemma bäst, säger Anna Laurell från Pyttis.

Nå är det här roligare än att vara i skolan?

- Jo.

Hanna Nyström från Norra Vallgrund skola säger att de redan lärt känna sina vänner från Pyttis.

Vad tycker du om dina kamrater från södra Finland? Är de trevliga?

- Jo de är jättetrevliga.

Eleverna har fått besöka Aava Kerttus hemgård i Södra Vallgrund och bekantat sig med Söderfjärden. Det ska också bli korvgrillning på Björkö och shopping i Vasa centrum.

Intensiv kontakt mellan skolorna

Projektet Skolkontakt går ut på att två klasser i olika regioner i Svenskfinland skapar en kontakt som leder till ett möte på endera klassens hemort.

Projektet finansieras av Svenska Kulturfonden och koordineras av Förbundet Hem och Skola.

Kontakten mellan Pyttis svenska skola och Norra Vallgrund skola har varit intensiv. Det berättar läraren Harriet Sillanpää från Pyttis.

- De har brevväxlat sen julen och lärt sig att vi är olika i olika regioner trots att vi är finlandssvenskar. Det är ju tanken med det här projektet att olika regioner ska träffa varandra och bli bekanta. Att förstå varandra lite bättre.

Det är inte bara eleverna som njuter av kontakten.

- Det är jätteroligt. Att planera tillsammans och fundera på vad man vill visa, säger Anne-Carine Kaján från Norra Vallgrund.

Nu har eleverna alltså träffat varandra öga mot öga. Och det lär inte bli sista gången. Eleverna från Norra Vallgrund kommer att få sätta sig i bussen och göra ett motbesök.

- Det har vi med i planerna. Absolut, säger Kaján.