Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Regnet satte käppar i hjulen för böndernas traktorer

Från 2015
Vårbruk
Bildtext (arkivbild)
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Än har inte så många traktorer synts till på de östnyländska åkrarna. Vårbruket fick en lite trög start på grund av regnen men snart ska det komma i gång på allvar.

Bo-Johan Johansson är jordbrukare i Tirmo i Borgå skärgård. Då Yle Östnyland träffar honom ute på en av hans åkrar håller han på och drar lite tomfåror.

För hans del har vårbruket fått en lite trög start.

– Det såg ut att bli ett tidigt vårbruk men det blev inte alls tidigt, utan till och med någon vecka försenat. Regn utlovas igen och det försenar tidtabellen, säger Johansson.

Jordbrukare Bo-Johan Johansson i Tirmo i Borgå.
Bildtext Bo-Johan Johansson.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Spannmålen fick vänta

Det har regnat lite hela tiden och marken har inte hunnit torka upp mellan varven. Därför har Johansson och hans son, som nyligen tagit över jordbruket, fått vänta lite med att ge sig ut på åkrarna.

– Vad gäller våra specialodlingar, det vill säga ärter, jordgubbar och nypotatis, har vi kommit i gång i normal ordning. Spannmålsodlingen har vi fått vänta med.

Den här veckan lär det ska regna igen, så Johansson får vänta ännu lite till. Han hoppas ändå att kunna börja så spannmålen kommande veckoslut.

– Vi har nog rätt så tacksamma åkrar men det har inte varit tillräckligt torrt ännu, eftersom vi lever i skärgårdsförhållanden.

Uppehållsväder på önskelistan

Hurdant väder behövs då för att Johansson ska kunna börja med vårbruket för fulla muggar?

– Hördu, nog är det vacker väder nog. Vi hoppas på uppehåll.

Dessutom var den gångna vintern ganska mild. Det kan ibland också påverka skörden, speciellt eftersom det ofta är bättre om marken fryser riktigt ordentligt.

Den återhämtar sig bättre då, menar Johansson.

– Men våra skärgårdsåkrar här har lättare jord och reder sig överlag ganska bra, fastän det inte är riktigt kallt.

Tror på en bra skörd

Yle Östnyland ber också Johansson blicka lite framåt, mot sommaren och kanske till och med hösten, för att sia om hur skörden kan tänkas bli då den mognar.

– I det här skedet tror bonden alltid att det kommer att bli bra. Utgångsläget är alltid en bra skörd och vi tror på det i år också, säger Johansson.

Död tid för spannmålshandel

Under de senaste åren har spannmålspriserna varit ganska ofördelaktiga.

Sibbobon Holger Falck är ordförande för Svenska Lantbruksproducenters Centralförbund (SLC).

Han säger att våren är en ganska död tid vad gäller spannmålshandel och prisutveckling, eftersom fjolårets skörd redan är såld. Dagspriserna kommer egentligen till först i höst då spannmålsleveranserna börjar.

Holger Falck klar för vårbruket
Bildtext Holger Falck (arkivbild).
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Inga bättre spannmålspriser att vänta

Det ser ändå inte ut som om bönderna skulle få mer pengar för sin spannmål i år heller.

– Allt tyder på att noteringarna i Europa är på en ganska låg nivå, fastän förväntningarna är stora på att det ska ske en vändning, säger Falck.

– Är man realist så verkar det inte bli några större höjningar i spannmålspriserna om det inte sker någon katastrof som väta eller torka på ställen där det odlas mycket spannmål.