Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1991

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Svenska Carola Häggkvist tog hem vinsten i Eurovisionen år 1991.
Bildtext Svenska Carola Häggkvist tog hem vinsten i Eurovisionen år 1991.
Bild: EBU

Carola och vindmaskinen tog hem vinsten till Sverige, trots att hon fick lika många poäng som Frankrike. Finlands Kaija sjöng om en galen natt.

Efter Italiens vinst året innan tyckte man att det skulle sitta fint att arrangera tävlingen i San Remo. San Remo-festivalen hade ju ändå stått som förebild för Eurovisionen. I sista minuten ändrade italienska RAI sig och flyttade tävlingen till Rom.

Den sena flytten betydde att det inte fanns mycket tid att förbereda tävlingen och showen 1991 har fått mycket kritik för att den verkade som hastigast ihop satt. Dekoren på scenen fick kritik för att den såg ut som någon bara tömt ett förråd för filmrekvisita.

Under övningarna var orkestern sällan på plats, eller kom flera timmar för sent. Det berodde delvis på att delar av Rom översvämmade av häftigt regn.

Programledarna stal showen

Som värdar fungerade Toto Cutugno som vunnit året innan och Gigliola Cinquetti som vann år 1964. Båda talade endast italienska under kvällen och verkade vilja stjäla showen från artisterna.

Kaija (Kärkinen) representerade Finland med rockballaden Hullu yö. Låten kom tredje sist med sex poäng. Den komponerades av Ile Kallio som senare gifte sig med sångaren.

Efter uppträdandet visar kameran den applåderande publiken, men mitt i bilden sitter också en man och gäspar stort.

Efter att alla länder gett sina poäng stod det lika mellan Sveriges Carola och Frankrikes Amina. För första gången måste man alltså ta till regeln som sade att i fall att två länder får lika många poäng så är det bidraget som fått flest tolvpoängare som vinner.

Men Sverige och Frankrike hade båda fått fyra tolvor, så man måste titta till tiopoängarna och då gick Sverige segrande ur duellen eftersom Carola fått fem tior och Amina endast två.

Innan tävlingen trodde många att Aminas bidrag C'est le dernier qui a parlé qui a raison (ungefär Det är den sista som talade som har rätt) skulle vara för svårt för jurygrupperna att ta till sig och därför skulle klara sig dåligt, men så gick det inte. Å andra sidan kommer de flesta i dag bättre ihåg Fångad av en stormvind.

Förra gången det hade blivit oavgjort mellan länderna var 1969 och då kunde man inget annat än utlysa fyra länder till segrare.

Under Sveriges bidrag slutade ljudet fungera i salen, men tv-tittarna och jurygrupperna märkte ingenting. Carola lät sig inte störas och hon fortsatte som om ingenting hänt, med vindmaskinen rufsande om håret.

Carola hade tävlat för Sverige senast år 1983 med Främling som då kom på tredje plats. Hon skulle också tävla ännu en tredje gång år 2006 med Invincible som kom på femte plats. Men 1991 var det första plats som gällde och Sveriges fick sitt tredje guld.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.