Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två kvar i kampen om stadsdirektörsjobbet i Hangö

Från 2015
Uppdaterad 12.05.2015 20:51.
Hangös stadsdirektörs tomma stol och kontor.
Bildtext Två gör upp om Jouko Mäkinens stol.
Bild: Yle/Petra Thilman

Stadsstyrelsen i Hangö beslutade ikväll (12.5) att det blir Denis Strandell eller Fredrik Lindström som blir stadens nästa stadsdirektör. Totalt 17 personer sökte jobbet som var lediganslaget i två repriser.

Stadsstyrelseledamoten Eero Koli från Centern var nöjd med att Fredrik Lindström går vidare, men han hade hellre sett Anna-Lotta Wichmann i stället för Denis Strandell på sluttampen.

Kolis förslag fick ändå inget understöd.

Denis Strandell
Bildtext Denis Strandell.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

Det var sex kandidater som kallades till intervju av 17 sökande: Denis Strandell från Kyrkslätt, Fredrik Lindström från Nådendal, Anna-Lotta Wichmann från Kyrkslätt, Satu Sarin från Högfors, Eero Soinio från Lojo och Timo Kiviaho från Helsingfors.

Stadsfullmäktige ska nu intervjua Strandell och Lindström den 21 maj.

- Jag tror inte det behövs något lämplighetstest eller någon svart häst, säger stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander från SDP.

Fredrik Lindström.
Bildtext Fredrik Lindström.
Bild: Fredrik Lindström.

Beslut i juni

Den 1 juni ska stadsstyrelsen ge sitt förslag om vem som väljs till ny stadsdirektör i Hangö.

- Om vi kan enas kring ett namn ger vi det som förslag till stadsfullmäktigemötet den 9 juni. Annars får stadsfullmäktige välja, säger Kavander.

Han säger att det var klart och tydligt två namn som kom fram under intervjuerna med kandidaterna.

- Jag har en favorit, men jag tänker inte ännu säga vem det är. Jag vill först höra hur han klarar sig i intervjusituationen i fullmäktige, säger Kavander.

Kompetensen avgör

Denis Strandell är SFP-politiker hemma i Kyrkslätt medan Fredrik Lindström inte har någon politisk koppling.

Jouko Kavander säger att det ändå inte har någon betydelse för honom.

- Jag väljer kompetens. Politiken betyder ingenting. De två är lite olika som typer. Lindström är mera byråkrat medan Strandell är businessman. Vi ska tänka noggrant vad vi vill ha.

Han poängterar ändå att då beslutet i fullmäktige är fattat om vem som väljs är det slut på någon eventuell oenighet.

- Då är ärendet slutbehandlat och vi börjar jobba tillsammans.

Yle Västnyland presenterade alla 17 sökande till stadsdirektörsjobbet i Hangö i en artikel i april.

"Hangö har många fördelar jämfört med Raseborg"

Ekonomie magister Denis Strandell från Jorvas (56) var en av kandidaterna för stadsdirektörsjobbet i Raseborg, men nu söker han jobbet i Hangö istället.

Han är direktör hos företaget MarketNoze Ab.

Då han sökte jobbet som stadsdirektör i Raseborg berättade han att har jobbat nästan 30 år i finansbranschen med att huvudsakligen bygga upp organisationer och strategier.

- Jag är inte en siffernisse utan leder människor till ett bra resultat, sade han då till Yle Västnyland.

Han var en av de tre kandidaterna med i sluttampen för stadsdirektörsjobbet i Raseborg. Formellt väljer Raseborgs fullmäktige direktör först på måndag (27.4), men de politiska partierna har redan meddelat att de stöder en av de andra kandidaterna, Tom Simola.

Då Hangö första gången sökte efter stadsdirektör var det oklart hur det skulle bli med jobbet i Raseborg.

- Då var jag helt fokuserad på jobbet i Raseborg. Men då Hangöjobbet blev ledigt en andra gång funderade jag en god stund och kände sedan att det är minst lika intressant som i Raseborg.

Strandell säger att Hangö har många fördelar jämfört med Raseborg. Bland annat har Hangö ett tydligt centrum och inte två eller tre som Raseborg.

- Det gör det lättare att fokusera all service till en plats.

Dessutom känner många till Hangö.

- Hangö har ett mycket starkt varumärke i motsats till Raseborg. Många känner till Fiskars, Billnäs och Ekenäs, men Raseborg som namn är rätt okänt. Det problemet har inte Hangö där namnet är laddat med positiva känslor.

Det gör att marknadsföringen av Hangö är lättare. Men det är ändå samma orsaker som i Raseborg som ligger bakom Strandells beslut att söka jobbet i Hangö.

- Det är ett intressant och utmanande jobb. Hangös framtid är otroligt starkt kopplat till att skapa nya jobb. Ekonomin är i fokus i många år framöver och som ekonom tror jag att jag har mycket att tillföra.

En särskild utmaning för Hangö är att man inte kan resa särskilt långt bort för att få jobb på grund av avstånden.

- Det betyder att Hangö ska ha en ovanligt hög grad av självförsörjningsgrad av arbetsplatser.

Strandell är fullmäktigeledamot och gruppordförande för Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp i Kyrkslätt. Han säger sig vara beredd att flytta till Hangö om han blir vald till stadsdirektör.

"Alla känner Hangö"

Fredrik Lindström (56) från Nådendal har en bred ekonomisk bakgrund och har också jobbat med att leda personal i över 20 års tid.

För tillfället jobbar han som ekonomiservicedirektör vid Åbo stad. Innan dess ledde han stadens ekonomiserviceenhet som sedan utlokaliserades. Det betyder att han nu känner sig redo för nya utmaningar.

- Jag tycker att jag har gjort det jag skulle göra i Åbo. Min uppgift när jag kom år 2009 var att se till att enheten överlåts. Nu letar jag efter nya möjligheter.

Innan jobbet vid Åbo stad var han enhetschef vid vårdföretaget Mehiläinen i Åbo.

- Jag jobbade vid företaget just då det började expandera för att bli riksomfattande och ta över mera verksamhet. Jag var med i processen.

Innan dess jobbade han inom försäkrings- och bankbranschen. Sin erfarenhet av den privata sektorn kommer bra till hands när han ska ta sig an kommunens ekonomi.

- Jag blir överraskad över hur man sköter saker inom den offentliga sektorn jämfört med den privata sektorn.

Han säger också att han tror på samarbete och lagspel för att uppnå resultat. Om Hangö säger Lindström att det knappast finns någon som inte skulle känna till Hangö. Hangös utmaning är hur pengarna ska räcka till.

- Industrin är viktig, men turismen borde utvecklas. Vad kan vi utveckla som håller året om?

Fredrik Lindström berättar att han har rötter i Västnyland eftersom hans far var från Rilax i Bromarv.

Lindström med familj är också beredd att flytta till Hangö. Politiskt är han obunden.