Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Boom för mikrobryggerier

Från 2015
Patrik Niskanen och Matti Laakso startade ett bryggeri i S:t Karins.
Bildtext Patrik Niskanen och Matti Laakso startade ett bryggeri i S:t Karins.
Bild: Yle

Trinity, Crossroads och Sandstone. För den som kan sin historia är det namn på USA:s kärnvapentest på 1940- och 50-talen. Men de är också (post-apokalyptiska) namn på ölsorter från Radbrew bryggeri i S:t Karins.

Efter flera år av ölbryggning på hobbynivå grundade Patrik Niskanen och Matti Laakso för ett år sedan ett bryggeri. De hade noggrant satt sig in i vilka alla tillstånd som behövdes, men det dröjde ändå länge innan all byråkrati var avklarad. Den värsta byråkratin fanns i Åbo, medan S:t Karins försökte hjälpa och göra allt så lätt som möjligt. Därför startades bryggeriet i Krossi, i S:t Karins.

Allra först tog det två månader att bygga upp allting. Först efter det fick de börja ansöka om lov, vilket räckte fyra månader. Men i december, ett halvt år efter att företaget hade grundats, fick de äntligen det första ölet.

- Vi har nog haft mer nytta av byråkratin än besvär, säger Niskanen, eftersom vi fick startpenning för att kunna börja med verksamheten. I många andra länder finns ingen sådan hjälp.

Efter att startpengen nu tagit slut har Niskanen och Laakso i maj för första gången fått lön från företaget.

- Nog känns det fint att ha skapat tre nya arbetsplatser, för oss två grundare och för en praktikant. Tänk att gå från sommararbetare till sommararbetsgivare. Nog känns det bra.

Produktionen är 5 000 liter per månad, men du hittar inte ölet i butikerna, för inget tappas på flaska, utan enbart i tunnor. I dag finns deras öl på sju pubar i Åbo, sju i Helsingfors och fem i Tammerfors. Bryggeriet får inte heller sälja öl direkt från bryggeriet, men Niskanen hoppas att lagstiftningen så småningom ändras på den punkten.

- Det pågår en boom bland mikrobryggerier just nu, förklarar Niskanen. Jag tror att det har kommit med matkulturen. Finländare är intresserade av mera smakrikt öl än från storbryggerierna. Där sägs folk istället upp.

Nya mikrobryggerier har till exempel startats på Rosala och i Fiskars. I Åbotrakten finns en handfull mikrobryggerier, och i huvudstadsregionen cirka 15. Så det gäller att ha något speciellt, förutom smaken. På Radbrew är det post-apokalyptiska temat ett annat sätt att väcka uppmärksamhet.

- Det finns rum för ännu fler mikrobryggerier, intygar Niskanen. Marknaden ser nog till att det inte kommer för många.