Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finland bryter mot EU:s regler – en varning på kommande

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 10:21.
EU:s flagga
Bild: EPA

Enligt uppgifter till Yle får Finland en varning av EU-kommissionen för hur landets ekonomi sköts. Finland tvingas nu förklara sina skulder och kan hamna under hårdare bevakning.

EU-kommissionen träffas på onsdag för att besluta om sina ekonomiska rekommendationer. Finland är det enda EU-landet som kommer att tilldelas en varning.

Det kan hända att EU-kommissionen i framtiden kommer att styra den finländska ekonomin i större utsträckning.

Enligt EU-kommissionen lever Finland inte upp till reglerna som krävs för en ökad tillväxt. Redan förra veckan bedömde kommissionen att Finlands offentliga skuldsättning växer i alarmerande takt.

Den offentliga skuldsättningen får utgöra högst 60 procent av ett lands BNP. I år kommer Finlands skuldsättning att nå 62,6 procent och nästa år 64,8 procent.

Varningen väntad

Finland kommer antagligen få ett par veckor på sig att förklara varför de ekonomiska utsikterna är dåliga och hur man ska förbättra situationen.

Avgående statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att kommissionens varning var väntad och att man har tagit det i beaktande i de pågående regeringsförhandlingarna.

- Det här kommer inte som någon överraskning, säger Stubb.

- Det är ett väldigt allvarligt meddelande. Vi har just nu ingen ekonomisk tillväxt, sysselsättningen är svag, vi har ett budgetunderskott och den offentliga ekonomin är svag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Alexander Stubb (Saml) kommenterar EU-kommissionens varning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringssonderare Juha Sipilä (C) säger att varningen inte betyder att de nödvändiga inbesparingarna måste tidigareläggas men att beslut om inbesparingar genast behövs. Han påpekar också att Finlands ekonomiska situation är allvarligare än vad många inser.

- Om vi fortsätter så här är vi på samma spår som Grekland.

Hittills har Finlands skuldsättning förbisetts eftersom Finland har bidragit till finansieringen av en europeisk stabilitetsmekanism gällande krishantering. Men den förklaringen håller inte längre.