Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Datorn vinner över konceptpappret i studentskrivningarna

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 08:11.
Studentskrivningarna inleds.
Bildtext Arkivbild.

De digitala studentexamenskrivningarna inleds hösten 2016. Förberedelserna är i full gång i gymnasierna.

De digitala studentskrivningarna inleds lite försiktigt med proven i tyska, filosofi och geografi hösten 2016. Ämnena är valda med tanke på att det är få som skriver dem men samtidigt får man erfarenhet av hur systemen fungerar.

I gymnasierna pågår förberedelser för den nya modellen för studentskrivningarna och studentexamensnämnden har skickat ut direktiv till gymnasierna om hur verksamheten skall ordnas.

Läsplattor måste bytas till bärbara datorer

I Pedersöre gymnasium liksom i många andra gymnasier har läsplattor skaffats åt de studerande. När de digitala studentskrivningarna börjar på hösten 2016 är det bärbara datorer som gäller.

Pedersöre kommun kommer att skaffa bärbara datorer till hösten så att studerandena är vana med det nya systemet när övergången till digital studentexamen sker.

De studerande som vill använda egen dator i undervisningen kan göra det, de övriga kan hyra en dator för 40 euro i terminen av gymnasiet. Läsplattorna kommer fortsättningsvis också att vara i användning i gymnasiet i Pedersöre.

Rolf Sundqvist, utbildningsdirektör i Pedersöre
Bildtext Rolf Sundqvist

- Studentexamensnämnden har kommit ut med vissa kriterier när det gäller den digitala studentexamen och den apparatur som vi har nu går inte ett i ett med att skriva studentexamen. Därför måste vi helt enkelt byta inriktning till bärbara datorer, säger bildningsdirektör Rolf Sundqvist i Pedersöre.

Blivande gymnasiestuderande från åk 9, Jim Kronqvist, Niklas Fagerudd och Emilia Knuts i Pedersöre
Bildtext Studerande

- Min handstil är inte så bra, det är bra att skriva på dator då, säger den blivande gymnasisten Niklas Fagerudd i årskurs 9 i högstadiet.

Pedersöre satsar på datorer i 500 euros klassen

Pedersöre gymnasium har 51 nya studerande i årskurs 1 nästa läsår enligt elevernas förstahandsval. Det betyder att lika många nya bärbara datorer skall skaffas och priset rör sig kring 500 euro styck.

- Vi har inte råd att köpa 1000 euros datorer men vi vill inte heller skaffa de allra billigaste som kostar kring 400 euro, säger Rolf Sundqvist.