Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tudelat om McDonald i Hangöfullmäktige

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 13:11.
Stadshuset i Hangö.
Bild: Yle/Marica Hildén

Fallet med före detta ledande läkaren Outi McDonald i Hangö fortsätter att dela beslutsfattarna i staden. Tio fullmäktigeledamöter ville ge henne tjänsten tillbaka.

Staden ger ett utlåtande till Helsingfors förvaltningsdomstol med anledning av McDonalds besvär.

Det går att säga upp en tjänsteinnehavare som allvarligt bryter mot eller underlåter att följa väsentliga förpliktelser, skriver Outi McDonalds advokat Antti Palo i besväret.

Advokat: Inga lagliga grunder för uppsägning

Men då sådant saknas, finns det inga lagliga grunder för att säga upp henne, enligt advokaten.

Hangö stad förnekar bestämt alla påståenden om en klappjakt på henne och går inte med på hennes krav att få fortsätta som ledande läkare.

Men på samma sätt som i stadsstyrelsen tidigare i månaden blev det också omröstning om utlåtandet i går kväll (12.5.2015) i stadsfullmäktige.

Kristdemokraternas Olli Mustonen föreslog att staden godkänner McDonalds alla krav.

Sannfinländarnas Pertti Ruuska understödde förslaget.

Vid omröstningen förlorade ändå Mustonens förslag med rösterna 22-10. Tre ledamöter valde att inte rösta.

Staden agerade för sent?

Staden anser att Outi McDonald har överträtt sina befogenheter då hon har fastställt lönen för en familjeterapeut. McDonalds advokat konstaterar för det första att staden har reagerat för sent.

Att åberopa detta som en grund för uppsägning borde ha gjorts inom några veckor, och inte omkring ett halvt år efter att staden fick kännedom om saken, enligt rättspraxis.

Förnödeneter som bistånd eller till avfallet?

Hangö stad har som en annan uppsägningsgrund nämnt att McDonald har börjat en insamling för att föra hälsocentralens föråldrade mediciner och förnödenheter utomlands.

McDonalds advokat Antti Palo konstaterar att hon inte har startat någon insamling. Det finns tvärtom en gammal tradition på Hangö hälsocentral att sända föråldrade engångsartiklar till ställen där det kan finnas behov av dem, skriver han.

Om artiklarna inte togs till vara, skulle de bli avfall, vilket innebär kostnader för hälsocentralen.

Fullmäktige fick inte läsa McDonalds brev

Advokaten fäster också uppmärksamhet vid att fullmäktigeledamöterna inte inför mötet fick del av McDonalds brev där hon berättar sin syn på saken, trots att hon hade bett om det. Inte heller protokollet från tillfället då hon hördes fick fullmäktige ta del av inför avgörandet att avskeda henne.