Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Satamaito misstänker listeriabakterier i produkter

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 10:19.
Satamaitos mjölk.
Bild: Mika Viljanen

Vid andelsmejeriet Satamaito misstänker man att listeriabakterier kan ligga bakom de förhöjda bakterievärdena i mejeriets produkter. Mejeriet har tvingats dra tillbaka tre dagars produktion.

- För tillfället misstänker vi att listeriabakterier kan förekomma i två produkter. Listeria tål värme bra. Vi tömmer alla produktionssilor, går igenom processen och steriliserar linjerna, säger Satamaitos vd Jarmo Oksman.

De produkter som dras tillbaka är Satamaitos mjölk, grädde, surmjölk samt mjökdrycker som packats under söndagen, måndagen och tisdagen.

Konsumenterna uppmanas av produktsäkerhetsskäl att slänga de här produkterna och inte dricka eller äta dem.

Enligt livsmedelsverket Evira är listeria en allmän bakterie i omgivningen som kan förekomma i obehandlade livsmedel som rått kött och rå fisk, opastöriserad mjölk och färska grönsaker samt i färdiga produkter då tillredningsprocessen inte har förintat bakterien.

Sjukdomen som listerian orsakar hos människan kallas listerios. Till riskgruppen hör gravida kvinnor, nyfödda barn och äldre personer. Friska personer insjuknar sällan allvarligt i sjukdomen.

Enligt Evira är listeriabakterier problematiska eftersom samma listeriastam trots en effektiv tvätt kan hålla sig vid liv i en produktionsanläggning i flera år och då och då smitta ner produkter.