Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kvalitetsdrycker och alkoholfritt trendar i Åbo

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 10:59.
Tom Kivinen och Tanja Raunio.
Bildtext Krögare Tom Kivinen och barmästare Tanja Raunio är vana med sena nätter.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Fler och fler väljer ett alkoholfritt alternativ på krogen, medan de som dricker öl eller sprit vill ha kvalitet. Så säger barmästaren Tanja Raunio och krögare Tom Kivinen som gästade Yle Åbolands morgonstudio.

Enligt krögaren Tom Kivinen, som driver Bar4 i centrala Åbo, är det upp till en femtedel av kunderna i hans cocktailbar som väljer ett alkoholfritt alternativ. Med alkoholfritt syftar han på riktiga cocktaildrinkar utan alkohol alltså inte på lemonad.
I övrigt anser Kivinen att kunderna i Åbo är insatta i alkoholutbudet och beredda att betala för att få kvalitet. Kunden dricker gärna ölsorter som man inte kan köpa i till exempel mjölkbutiken.

Barmästaren från Old Bank, Tanja Raunio, håller med Kivinen. Hennes kunder är intresserade av att smaka på nya ölsorter och frågar ofta efter lokalproducerat. Också Raunio upplever att kunderna är beredda att betala lite extra för att få smaka på något exotiskt.

Papperskrig för krögare

Tom Kivinen förverkligade sin dröm och öppnade en egen krog för några år sedan. Han stortrivs på jobbet men beklagar sig över allt pappersarbete som en krögare i Finland tvingas tampas med. Enligt Kivinen har vi onödigt komplicerad byråkrati som kräver mycket arbetstid, vilket i sin tur är bort från det egentliga bartenderjobbet.

Varken Kivinen eller Raunio upplever att de billiga mellanölskrogarna är deras värsta konkurrenter utan största utmaningen är soffpotatisarna som dricker hemma. Barmästarna hoppas givetvis att folk går ut på stan mera och de påminner om att utbudet på alkoholfria alternativ på krogarna hela tiden ökar.

Radio Vega Åboland: Hur står det till med kroglivet i Åbo?

Programmet är inte längre tillgängligt