Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Suvi-Anne Siimes: Pensionspengarna kommer att räcka till

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
suvi-anne siimes
Bildtext Suvi-Anne Siimes lever hälsosamt
Bild: Yle/Parad Media

Det har varit tvära kast i karriären för Suvi-Anne Siimes, 52. Men hälsan och kärleken blomstrar.

Det är snart 20 år sedan hon blev Vänsterförbundets ordförande, med vitt snaggat hår och glädjetårar i ögonen. Åtta år senare lämnade hon politiken och blev, till många av sina anhängares förfäran, chef för läkemedelsindustrins intresseorganisation. De senaste åren har hon jobbat med att leda pensionsförsäkrarnas förbund.

– Jag är en ganska lycklig människa nuförtiden. Jag blev mormor för två år sedan och det är härligt, och jag tycker fortfarande om att leva med min man, ler Suvi-Anne Siimes. Jag lever ganska hälsosamt, fast jag som de flesta femtioåriga finländare är lite överviktig – man kan inte äta lika mycket i den här åldern som man kunde tidigare.

Slutat skolka från träningen

Arbetslivet ger henne mycket, fast dygnets timmar inte alltid vill räcka till.

– Som så många andra kvinnor tenderar jag att jobba lite för mycket och sova aningen för lite. Arbetet ger inte utrymme för till exempel träning om man inte aktivt tar sig den tiden. Jag lovade mig själv i början av året att sluta skolka från träningen, och jag mår mycket bättre nu. När man är i medelåldern är det viktigt att fatta sådana beslut som betalar sig tillbaka när man är 60 eller 70, och dit hör att motionera regelbundet, säger Suvi-Anne Siimes.

Farligt att vaccinmotståndet ökar

I sitt arbete inom läkemedelsindustrin blev hon väldigt medveten om hur det finska folket mår och vilken vår inställning till mediciner är. Hon tycker att det finns två rådande trender just nu, som går åt helt olika håll. Å ena sidan har finländare ganska lätt att gå till läkare eller börja knapra mediciner också för "små, obetydliga krämpor som hör livet till". Å andra sidan blir andelen som förhåller sig skeptisk till medicinsk vård allt större.

– Jag är själv ganska bekymrad över att antalet människor som ideologiskt motsätter sig vacciner ökar. Det är farligt inte bara för dem själva och deras barn utan för oss alla. En tillräckligt stor del av alla barn måste vaccineras för att förhindra att livsfarliga sjukdomar sprids, inte minst i tätt bebyggda områden.

Pensionssystemet i skick

Barnen innehar en nyckelroll också inom Suvi-Anne Siimes nuvarande jobb. När man funderar på pensionssystemet måste man nämligen tänka väldigt mycket mer långsiktigt än vad man vanligtvis gör till exempel inom politiken.

– Jag brukar ofta säga att vi jobbar allra mest med tanke på dagisbarnen, de som idag är två, tre eller fyra år gamla. För det är de som kommer att betala när dagens 30- eller 40-åringar går i pension. Relationen mellan dagens 30-åringar och de stora årskullarna som nu går i pension är viktig, men lika viktig är relationen mellan dagisbarnen och 30-åringarna.

Suvi-Anne Siimes försäkrar att vi har ett pensionssystem som är i relativt gott skick. Det finns en stor pott på ungefär 170 miljarder euro som skall garantera att vi kan ta hand om de stora årskullarna under resten av deras liv. Det är ändå ofrånkomligt att pensionsåldern måste höjas – folkhälsan blir bättre, vi lever längre, och måste då också jobba längre, anser hon.

Mormorsrollen underlättar åldrandet

Att hon själv blir äldre tar Suvi-Anne Siimes med ro. Hon säger att det bara är att acceptera att man inte längre tillhör den fräschaste delen av populationen.

– I och med att jag blev mormor har det blivit mycket lättare att acceptera att jag själv blir äldre och äldre hela tiden, och livet kan trots detta vara oerhört fint.

Efter Nio om hälsa torsdagen den 14 maj i Yle Fem och på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan