Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fredrika Sundén: Kärt barn har många namn

Från 2015
Är reporter och arbetar för Svenska Yle

Lovisa stads namntävling för västra infarten utlystes i grevens tid. Ett värdigt namn är kronan på verket då det gäller att locka kunder till det splitternya affärsområdet.

Stadsbilden vid den västra infarten till Lovisa har förändrats drastiskt bara under det senaste året. De stora, grå byggnaderna har rest sig en efter en i rask takt, och några företag har redan hunnit flytta in.

Men trots att visioner för infarten har figurerat i planläggningen redan i många år har den aldrig fått något officiellt namn.

I folkmun har Drottningporten varit det dominerande namnet, och för gamla Lovisabor är kanske Svingårdskurvan bekant. Men i Lovisa stads egna handlingar har den kallats Västra porten – kanske en tyst protest mot det andra populära namnet?

Drottningporten för onekligen tankarna till Kungsporten i Borgå, ett affärsområde som kanske inte varit en så stor succé som beslutsfattarna där hade hoppats på.

Namnet viktigt för att kunna göra reklam

Då så många olika namn har blomstrat upp och häftigt debatterats känns det som om Lovisa stad i grevens tid har utlyst en tävling för att en gång för alla få slut på den problematiken.

Utöver Drottningporten och Västra infarten finns något förvånande de havsrelaterade förslagen Focken och Vända med på listan. Man kan också komma med egna förslag om man vill.

Efter många om och men samt mer och mindre lyckade planer börjar Lovisa äntligen komma till skott med att utveckla västra infarten och att locka företag dit. Att Tokmanni valde att etablera sig där är redan en stor bedrift.

Vackert så, men det räcker inte riktigt till. Nu krävs det att kunderna hittar till affärsområdet och fortsätter att göra det.

Ett officiellt namn är kronan på verket, särskilt då det har varit svårt att göra reklam för västra infarten under en gemensam flagga hittills. Man har inte vetat vad man kan och får kalla området.

Lovisa är drottningstaden

Nu blir förstås frågan vilket namn som är mest attraktivt. Själv röstar jag på Drottningporten, trots associationerna till motsvarande affärsområde i Borgå.

Namnet är redan så etablerat att det skulle kännas naturligt. Dessutom är det klatschigt och enkelt att lägga på minnet.

Vi kommer inte heller ifrån att Lovisa är drottningens stad – hon har fått sitt namn efter den svenska kungen Adolf Fredriks fru Lovisa Ulrika efter hans besök i staden år 1752.

Drottningporten skulle vara ett värdigt namn på det första ställe besökare får syn på, och skulle samtidigt anspela på stadens rika historia.