Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns första invånarträff gav mersmak

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 09:35.
Invånarträff lockade många i Dalsbruk.
Bildtext Invånarträffen i Dalsbruk samlade många.
Bild: Yle/Marie Söderman

- Vi borde ha ordnat en sådan här träff för länge sedan, sade utvecklingschef Gilla Granberg efter att den drygt en timme långa träffen var över.

Meri-Taina Kettuvuori och Mona Fernelius är av samma åsikt.

- Jo absolut!

Meri-Taina Kettuvuori berättar att hon ville delta i träffen för att kontrollera om den öppenhet som Kimitoöns kommun förespråkar, också finns i verkligheten.

- Och det finns den, slår en nöjd Kettuvuori fast.

Meri-Taina Kettuvuori var nöjd över invånarträffen.
Bildtext Meri-Taina Kettuvuori var mycket nöjd med träffen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Ett femtontal invånare, tjänstemän och lokala politiker deltog i träffen som ordnades på café i Dalsbruk på onsdag morgon. Följande träff går av stapeln på måndag den 18 maj klockan 17 i Villa Lande i Kimito.

Deltagarna hade fått skicka in frågor på förhand men det gick också att ställa frågor direkt till de beslutsfattare som deltog i träffen.

På plats i Dalsbruk fanns utvecklingschef Gilla Granberg, bildningschef Mats Johansson samt politikerna Anders Laurén, Hanna Backman, Niklas Guseff, Wilhelm Liljeqvist och Inger Wretdal från Svenska folkpartiet samt Martti Murto och Rune Friman från Fri samverkan.

Vindkraft fördes på tal

Bland de frågor som väckte mest debatt hörde frågan om vindkraftsplaneringen i kommunen.

Taina-Meri Kettunen ville ha reda på hur det egentligen är med den omdebatterade vindkraftsplanen i Gräsböle: Vem ska betala för planen med noll antal möllor och varför?

Politikerna försökte efter bästa förmåga svara på den eldfängda frågan och samtidigt fick åhörarna ett smakprov på hur det många gånger låter då förtroendevalda med olika åsikter och olika uppfattningar om hur saker och ting lägger till, argumenterar. Invånarna var inte imponerade.

- Sluta bråka, var den unisona hälsningen till beslutsfattarna.

Nya rekreationsområden efterlystes

En annan fråga som dök upp under träffen var frågan om ett rekreationsområde på ön. På den punkten svarade Mats Johansson, bildningschef i kommunen, att Konstsamfundet är den enskilda instans som äger mest skog och mark på ön och det är med Konstsamfundet man bör samarbeta gällande ett rekreationsområde.

Dalsbrukbon Johan Johansson som satt bland åhörarna påminde om den holme, Fåfängsskär utanför Dalsbruk, som Kimitoöns kommun äger många hektar på. Kanske man kunde skapa ett rekreationsområde där?

Andra frågor som ventilerades under träffen var kommunens kommunikationsstrategi, dialogen mellan beslutsfattare och invånare, det ekologiska programmet, skrot och Söderbybassängen.

Artikeln är uppdaterad klockan 14:40 med datum för nästa träff.