Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sjungande sjöman sänks i havet

Svenska Freds kampanjskylt

Hur får man uppmärksamhet på Östersjön utan en ubåt? Jo, till exempel genom att sänka en skylt med en bild på en homosexuell sjöman i vattnet.

Som ett led i strävan att göra världen till en mindre krigisk och mera kärleksfull plats har nu fredsorganisationen Svenska Freds alltså sänkt ned en elektronisk skylt i Östersjön. Dock inte vilken skylt som helst.

This way if you are gay

Skylten, som är kring en meter hög, pryds av en stiliserad man i neon, med juckande skrev och iklädd endast sjömanshatt och underbyxor, samt texten ”Welcome to Sweden. Gay since 1944.” på engelska och ryska. Årtalet syftar till då Sverige legaliserade homosexualitet.

Skylten, kallad The singing sailor underwater defense system, sänder även ut meddelandet ”This way if you are gay” i morsekod om nu eventuella ubåtar inte skulle komma nära nog för att läsa texten.

Sveriges senaste försvarssystem

Svenska Freds, eller Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, är världens äldsta fredsorganisation, grundad 1883 och har arbetat med diverse fredsfrågor med särskild fokus på nedrustning sedan dess. Organisationen är politiskt och religiöst obunden.

Svenska Freds kampanjskylt sänks ned i Östersjön
Bildtext Man överbord! I underkläderna!

Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, säger att det finns flera tankar med den här kampanjen. Dels vill man poängtera att den svenska försvarsmakten lagt ut många miljarder på att rusta upp militärt utan att det egentligen har lett någonvart, och att man kanske skulle kunna tänka lite i nya banor. Men även den ryska lagstiftningen som stramats åt när det gäller sexuella rättigheter är i fokus.

Det är självklart en känga åt den homofoba stämningen som råder i Ryssland

- Det är en kampanj med glimten i ögat. Det är självklart en känga åt den homofoba stämningen som råder i Ryssland och anti-gaylagarna där, men det är också en stolthet över bilden av Sverige. Vi har i alla fall kommit en bit längre här när det gäller att låta människor själva bestämma över sin egen sexualitet.

Propaganda eller diskussion eller bara dumt?

Anna menar att det övergripande syftet är att skapa diskussion, och enligt henne har kampanjen fått mest ros, även om den även fått kritik. Skylten har fått blandat mottagande och en del uppmärksamhet i internationella medier, bland annat de ryska som anser att den här kampanjen är missriktad.

- Alla gillar inte den här typen av kampanjgrepp, säger Amanda. Kritiken har kommit från den militära sidan som säger att vi går Rysslands ärenden, och att vi inte förstår oss på försvars- och säkerhetspolitik. Och så finns det delar av HBTQ-rörelsen som inte uppskattar kampanjen. Vår mening har aldrig varit att utesluta någon, vi arbetar ju för allas mänskliga rättigheter. Men rätt eller fel, nu valde vi det här greppet.

Anna säger att man kan tänka sig att eventuellt göra en mera permanent installation av skylten. Just nu är planerna att den åtminstone ska vara kvar på havsbotten till den svenska Prideveckan i augusti.

Hör mera i Myteriet på fredagen!

Mer om ämnet på Yle Arenan