Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armen säger sig ha genomfört militärkupp i Burundi

Från 2015
Uppdaterad 13.05.2015 16:54.
Demonstranter protesterar i Bujumbura, Burundi mot att president Pierre Nkurunziza ställer upp för omval för tredje gången.
Bildtext Oroligheterna i Burundi började när Pierre Nkurunziza meddelade att han ställer upp för omval för tredje gången.
Bild: AFP / Lehtikuva / LANDRY NSHIMIYE

Armén i centralafrikanska Burundi säger sig ha avsatt president Pierre Nkurunziza i en militärkupp. Presidentens kansli tillbakavisar uppgifterna.

Arméledningens meddelande om att presidenten har avsatts ledde till glädjeutbrott bland demonstranter i huvudstaden Bujumbura, som har protesterat mot att Nkurunziza försöker bli återvald för en tredje ämbetsperiod.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att soldater har omringat det statliga radio- och tv-bolagets byggnad i centrum av Bujumbura.

Armén meddelade att presidenten hade avsatts eftersom hans beslut strider mot grundlagen.

-President Pierre Nkurunziza har avsatts från sitt ämbete och regeringen har upplösts, konstaterade general Godefroid Niyombare i ett meddelande som sändes via radio.

Niyombare som tidigare var landets underättelsechef avskedades av presidenten i februari.

Presidenten utomlands, tillbakavisar arméns besked.

Presidenten själv befinner sig utomlands, i grannlandet Tanzania, där östafrikanska ledare har samlats till ett krismöte om det oroliga läget i Burundi.

Presidentens kansli dementerar arméns meddelande och betecknar det som ett skämt.

-Läget är under kontroll, ingen kupp, i Burundi, meddelade kansliet via twitter.

Oroligheterna i Burundi började för ett par veckor sedan då presidenten meddelade att han ställer upp i presedentvalet nästa månad.

Grundlagssdomstolen gick med på hans begäran att få ställa upp och över 20 mänskor har dödats i protester sedan dess.