Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Friluftslivet ska bli skärgårdens dragplåster

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: YLE/Linus Hoffman

Sju kommuner i Åboregionen, Nådendal, Nystad, Gustavs, Tövsala, Åbo, Kimitoön med Pargas i spetsen ska tillsammans utarbeta ett turismkoncept med fokus på friluftsturism. Det ska bli det nya trumfkortet som ska förlänga säsongen i skärgården.

- Det pågår en outdoortrend just nu, och det gäller att ta vara på den, säger Jouni Vuorinen, vid konsultföretaget Mountain Consulting som fått i uppdrag att utarbeta konceptet.

- Vi har också ett starkt internationellt varumärke med våra fyra fina nationalparker. Dessutom vet ju inte ens en turist i t.ex. Iniö ifall han befinner sig i en park eller inte. Då vi ser på stora traditionella outdoor-länder som Skottland eller Irland, så finns det ju miljontals människor som reser dit, bara för att vandra.

Jouni Vuorinen
Bildtext Jouni Vuorinen

Det här tror man också kan vara verklighet hos oss i framtiden. Dessutom finns det också en stor inhemsk marknad för friluftsturism. Friluftsturismen kräver heller inga komplicerade anläggningar utan det är det enklare livet som ska locka besökare.

Under året kommer man att arbeta fram olika alternativ för friluftskonceptet i regionen och vad som ska ingå i det. I synnerhet miljövänliga former av friluftsliv, som paddling, cykling och vandring kommer att vara bland tyngdpunkterna inom satsningen och aktiviteter kommer att planeras för de olika årstiderna.

Potential också för företagssamarbeten

Mikael Sarelin, arbetar som fiskeguide i Skärgårdshavet och har nyligen startat ett eget naturturismföretag. Han tror det finns en enorm potential i skärgården för natur- och friluftsturismen och företag som erbjuder aktiviteter och service.

- Det finns ett enormt sug efter ledda turer. Visst kan man hyra en båt eller kajak och åka ut, men sen finns det de som vill göra det delvis lättare för sig eller säkrare eller för att kunna maximera upplevelsen och det är där vi kan bjuda våra tjänster i skärgården, säger Sarelin.

fiskaren mikael sarelin
Bildtext Mikael Sarelin
Bild: Yle/Johanna Ventus

För att kunna utveckla den här formen av turism och företagande i större skala krävs det ett tätare samarbete mellan de som erbjuder olika tjänster, från aktiviteter till mat och logi. Ett företag är sällan expert på flera områden, vilket ibland krävs för att kunna sälja en produkt eller upplevelse, tillägger Sarelin.

- Jag som fiskeguide samarbetar med människor som kan tillreda mat för mina gäster och logi, så det finns mycket möjligheter för samarbete med andra lokala aktörer som i sin tur kanske inte har det här fiskesguideskunnandet. Så här finns många möjligheter till samarbete.