Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Också plågsamma fåglar är skyddade

Från 2015
Häckande mås.
Bildtext Vill man slippa böter är det bästa att låta fålar häcka i lugn och ro.

Fåglarna i städer har blivit allt djärvare. De lägger ägg på tak, balkonger och till och med inomhus. Miljöcentralen i Helsingfors påminner stadsborna om att det är olagligt att förstöra fågelbon utan tillstånd.

Fåglar i Finland urbaniseras allt mer. Inne i städer är det lättare att hitta mat, och fåglarna har lärt sig att människor inte är speciellt farliga.

Miljöinspektör Raimo Pakarinen från Miljöcentralen i Helsingfors är medveten om att alla inte förhåller sig positiva till fenomenet.

- Speciellt måsfåglar kan vara högljudda och smutsa ner platser. I juni är det också möjligt att fiskmåsar försvarar sina ungar, och det kan vara obehagligt, säger han.

Inget långvarigt besvär

Pakarinen önskar att fler bekantade sig med naturskyddslagen.

- Vi vill påminna om att alla fågelarter är fridlysta under våren och sommaren. Förstör man ett fågelbo så är det ett polisärende, säger han.

Om man har goda skäl att förstöra ett fågelbo kan man ansöka om tillstånd av NTM-centralen i Nyland. Pakarinen råder ändå till tålamod.

- I flesta fall är det helt möjligt att leva med ett fågelbo eller en fågelkulle på gården. Det handlar ändå bara om några veckor eller så.

”Mata inte fåglarna”

Pakarinen påminner också om att man med sitt eget beteende kan minimera problemet.

- Man behöver inte mata fåglarna. Förstås kan det ge mataren glädje, men grannarna är kanske inte lika förtjusta.

Enligt Pakarinen är det bäst att själv göra brottsanmälan om man vittnar förstörandet av ett fågelbo. För den skyldige blir straffet oftast böter.

- Det kan hända att man får betala extra för det så kallade levande värdet. Är det frågan om en utrotningshotad art kan summorna bli stora.