Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hankens studentkår överväger att sluta med Studentbladet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Studerande utanför Hanken i Helsingfors
Bildtext Studerande på Hanken ska nu avgöra om de vill betala för Studentbladet i framtiden.
Bild: Yle/Anna Savonius

Hankeiterna upplever Studentbladet som "humanistisk" och "vinklad". Ifall studentkåren slutar betala för tidningen innebär det ekonomiska problem för Studentbladet. Läs också: Carl Haglund uppmanar hankeiterna att inte överge Studentbladet

Studentkåren genomför nu en enkät om kåren ska lämna Svenska Studerandes Intresseförening, SSI.

- Det har funnits ett missnöje med Studentbladet länge och därför tar vi nu tjuren vi hornen och frågar vad hankeiterna själva tycker, säger Antonia Bäckman, som ansvarar för högskole- och socialpolitik i studentkårens styrelse.

Det är fråga om över sex procent av studentkårens hela budget och vi funderar på om vi kan göra något annat med den summan.

Antonia Bäckman

Studentkåren på Hanken betalar årligen 13 400 euro för medlemmarnas prenumerationer och styrelsen vill nu utreda om de pengarna kan användas på annat sätt.

- Det är fråga om över sex procent av studentkårens hela budget och vi funderar på om vi kan göra något annat med den summan. Kan SHS till exempel ha en egen intressebevakare i Svenskfinland? Vi vill helt enkelt höra om någon anser att pengarna kan användas bättre, säger Bäckman.

Bäckman säger ändå att kåren inte har någon konkret plan över vad pengarna ska användas till istället.

"Blir problem om SHS lämnar"

SSI har också som uppgift att vara intressebevakare för de svenskspråkiga studerandena i Finland.

Medlemmar i föreningen är student- och studerandekårerna vid Aalto universitetet, yrkeshögskolan Arcada, Helsingfors universitet, yrkeshögskolan Novia och Svenska handelshögskolan. Dessutom är Teknologföreningen vid Aalto universitetet och de fyra nationerna vid Helsingfors universitet medlemmar. Studentkåren vid Åbo Akademi lämnade SSI i fjol.

SSI får problem med ekonomin om Hankens studentkår drar sig ur.

Erik Stenberg

Erik Stenberg representerar Hankens studentkår SHS i SSI:s styrelse.

- SSI får problem med ekonomin om Hankens studentkår drar sig ur. Dessutom blir det hela tiden dyrare att ge ut tryckt media och det är en trend som är oroväckande. SSI:s värde ligger i att föreningen sammanför alla finlandssvenska studerande, men det fick sig en smäll redan tidigare när Åbo Akademis studentkår lämnade föreningen.

Om SHS också lämnar SSI, finns det då längre pengar för att ge ut en papperstidning?

- Det är väldigt svårt att säga. Det handlar om vilka tryckeriavtal vi kan förhandla oss till.

Yle Huvudstadsregionen fick inte tag på SSI:s styrelseordförande.

"Tidningen upplevs inte som relevant"

Antonia Bäckman säger att hankeiterna inte hittar något intressant i Studentbladet.

- Jag har hört att många upplever att tidningen innehåller sådant som inte är relevant för dem som studerande. Det mesta skrivs ur humanistisk synvinkel och där står lite om ekonomi. Men visst är delar av tidningen relevant för alla. Vi har därför också funderat på om Hanken borde ha en egen redaktör som jobbar på Studentbladet.

Är rapporteringen i Studentbladet ensidigt humanistisk?

- Så har jag hört bland personer på högskolan. Inte kanske ensidig, men i alla fall vinklad.

Hon hoppas att över 100 studerande svarar på enkäten. Om en avsevärd del är missnöjd med SSI reagerar Hankens studentkår. Beslut om att lämna SSI fattas av kårens delegation.

Chefredaktör: Studentbladet är ingen hippietidning

Studentbladets chefredaktör Niklas Evers tror ändå att det snarast handlar om en kostnadsfråga för Hankens studentkårs del.

Jag känner inte igen mig i att det är en humanistisk hippietidning.

Niklas Evers

- Jag vill ändå inte spekulera i vad det innebär om Hankens studentkår lämnar SSI. Men det skulle inte på något sätt vara en bra sak. Jag tycker att det är intressant att tidningen i enkäten beskrivs som SSI:s tidning fastän det också är fråga om hankeiternas tidning, säger Evers.

På Hanken anser man att tidningen är humanistisk och vinklad och inte skriver om ekonomi. Hur kommenterar du det?

- Jag känner inte igen mig i det. I senaste numret skriver vi om en hankeit som har fått pris för sina innovationer. Vi har också skrivit ganska mycket om företagande i Studentbladet. Jag känner inte igen mig i att det är en humanistisk hippietidning, säger Evers.

SSI grundades 1909 och det första numret av Studentbladet gavs ut 1911.

Chefredaktör Niklas Evers kommenterar saken här och journalisten Dan Lolax har uppmärksammat frågan i Nyhetsbloggen!