Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Jag vill anställa - men det är för dyrt"

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 07:02.
Seija Lindblom.
Bildtext Seija Lindblom vill gärna ha hjäpande händer i butiken i Hangö, men det är svårt.
Bild: Yle/Petra Thilman

Byråkrati, dyra avgifter och hög moms gör livet svårt för företagaren Seija Lindblom i Hangö. Också Hangö hamn hoppas att den nya regeringen med fokus på företagarna ska leda till mindre tungrodd byråkrati.

Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern håller på att mura grunden för de kommande fyra åren.

Alla tre har sagt att företagarna, särskilt småföretagarna, ska stå i fokus för att få igång Finlands ekonomi igen.

Enligt uppgifter från Företagarna i Finland är det småföretagarna som de senaste tio åren har skapat de flesta jobben i Finland.

Där storföretagen har skapat jobb för 7 000 står småföretagen för 100 000 jobb. Till småföretag räknas de som har under 250 anställda.

"Ångrar inte att jag blev företagare"

Seija Lindblom i Hangö har varit företagare på Berggatan i 30 år.

De första 20 åren hade hon en leksaksaffär. De 10 senaste åren har hon sålt kläder.

- Jag ångrar inte mitt val att bli företagare. Det är roligt, men tungt. Men jag rekommenderar det inte för mina barn, säger Lindblom.

Livet som företagare har inte förändrats särskilt mycket, säger Lindblom. Men momsen har stigit och i början betalade staden ut en semesterpeng som gjorde det lättare för företagarna att ha semester.

- Under tio år tog jag inte ut någon semester. Barnen var små och det var väldigt jobbigt. Jag har egentligen inte råd att ta semester, men jag gör det ändå, säger Lindblom.

Varje ledig dag innebär inkomstbortfall.

- Vi företagare här på Berggatan brukar träffas på morgonkaffe varje dag. Häromdagen sa en av oss att det man inte heller tänker på är att varje gång vi är hemma med ett sjukt barn så finns det ingen som hoppar in och ingen som betalar någon lön till oss.

Berggatan i Hangö.
Bildtext De flesta företag på Berggatan är små.
Bild: Yle/Petra Thilman

Vill anställa

De dagar Lindblom ändå är borta hoppar någon in för henne. Till sommaren anställer hon också en person som sköter hennes andra affär - en så kallad outletaffär - som finns på andra sidan gatan.

Men Lindblom skulle gärna anställa en person till för några dagar i veckan.

- Jag behöver hjälp och skulle dessutom behöva vara ledig ett par dagar i veckan. Mina knän är alldeles slut. Men jag har inte råd. Det samma säger de andra företagarna längs gatan: de vill anställa, men har inte råd.

Hon tycker särskilt de företagaravgifter man måste betala är betungande. Pensionsavgiften rör sig på 24 procent.

- En avgift på tio procent skulle vara lämplig och något vi kunde klara av, säger Lindblom.

Byråkratin tung

Förutom kostnaderna är byråkratin också ett hinder för anställning.

Seija Lindblom hade tänkt anställa sin dotter som hade fått ett så kallat Sanssi-kort av arbets- och näringsbyrån.

Kortet ges till en ung person som är arbetslös. Den som sysselsätter den unga får ett lönestöd på upp till 50 procent.

- I två timmar försökte jag fylla i blanketten. Sedan gav jag upp. Om någon kommer och säger att jag har ett Sanssi-kort och jag vill jobba hos dig så säger jag nej. För jag kan inte fylla i blanketten.

Lindblom säger att idealet skulle vara då man anställer någon att man bara skriver sitt namn under en blankett och någon annan sköter byråkratin.

Som ensam företagare blir dagarna långa då tiden inte bara ska användas till att stå i butiken utan också till bokföring och annat pappersarbete.

"Momsen borde sänkas"

Den höga momsen är något som bekymrar Lindblom.

- Det var också en fråga vi diskuterade bland företagarna en morgon. Det var en av oss som sa att det är så tungt med de där skatterna. Det känns som om man skulle dö under skatterna. De kommer på hela tiden.

- Om momsen sänks så kommer det kanske mera företagare om de vet att de faktiskt kan leva på det. Särskilt för oss som inte säljer tjänster utan varor är läget verkligt tufft.

Lindblom är inte särskilt optimistisk när det gäller den nya regeringen och bättre förutsättningar för företagarna.

- Jag hoppas att det blir bättre, men jag tror inte på det. Inte så länge jag är här. Hur skulle de mitt i allt kunna få det bättre i en handvändning? Det handlar om ganska stora förändringar.

Också Hangö hamn hoppas

Det är ett stort ansvar som vilar på verkställande direktör Anders Ahlviks axlar när han drar upp riktlinjer för hamnen, planerar investeringar och nya satsningar.

Anders Ahlvik.
Bildtext Anders Ahlvik tror på den nya regeringen.
Bild: Yle/Petra Thilman

Hangö hamn sysselsätter totalt sett med alla samarbetspartners och med verksamheten i frihamnen mellan 500 och 600 personer.

Trots allmänt dystra tider ser hamnen i Hangö just nu en ljusning.

Den totala mängden gods som hanteras i Västra hamnen och yttre hamnen har under årets fyra första månader ökat med cirka tio procent.

Nu riktar Anders Ahlvik blickarna mot Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern som sitter och regeringsförhandlar.

- Samtliga har i sina vallöften och valpublikationer gått ut med att stöda och utveckla företagandet i Finland. Det är ju helt centralt för Hangö hamn.

Mindre byråkrati

Ahlvik hoppas att regeringen tar till lösningar som underlättar företagandet överlag, röjer undan onödig byråkrati och gör beslutsprocesser snabbare.

Också Hangö hamn har känt av byråkratin.

- Det handlar om tillståndsansökningar och utredningar som ska göras. Saker som kräver speciella lov. Det kan räcka flera år.

Hangö hamn utvidgar.
Bildtext Att utvigda och planera nytt kräver ibland långa och långsamma processer.
Bild: Yle/Petra Thilman

Försiktigt om facket

Centerpartiet med Juha Sipilä i spetsen har talat varmt för ett samhällsfördrag. Det betyder att arbetsmarknadsorganisationerna går med på olika lösningar som ska få fart på den ekonomiska tillväxten och konkurrenskraften.

En del av det kunde till exempel innebära mera jobb för samma lön.

Arbetsmarknadsparterna och regeringen kunde inte komma överens om något sådant avtal.

I Hangö hamn håller verkställande direktör Anders Ahlvik tungan rätt i mun.

Han vill helt klart inte stöta sig med till exempel stuvarna som ofta har varit i nyckelroll inom Bil- och transportförbundet AKT.

Men han ser en möjlighet till mera flexibilitet.

- Hamnarna har gjort väldigt dyra investeringar i bland annat kajer och andra konstruktioner. Men de används i huvudsak bara 16 timmar i dygnet och vilar 8 timmar i dygnet på grund av arbetsmarknadsavtalen. Det är något man borde luckra upp. Då kunde man utnyttja investeringarna vettigare istället för att tvingas bygga nytt.

När det gäller att se över strejkrätten är Ahlvik mycket diplomatisk och säger att hamnen lever enligt de överenskommelser regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna kommer fram till.

Tågbanan viktig

Vägnätet och järnvägen är A och O för Hangö hamn som länge har talat för riksväg 25 och särskilt tågbanan mellan Hangö och Hyvinge. Banan borde elektrifieras.

Nu har Västnyland ingen riksdagsman från ett regeringsparti och frågan är då om någon lobbar för tågbanan.

Anders Ahlvik hänvisar igen till de tre regeringspartiernas vilja att utveckla näringslivet.

- Där har ju Hangö-Hyvingebanan en central roll.

Ahlvik säger också att Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo från Lojo kan ha inflytande i hur det går med elektrifieringen.

Han säger att det i regionen finns en enighet kring frågan.

- Det har vi sett sedan många och långa tider tillbaka. Det tror jag att finns också i framtiden.

Hangö hamn och småföretagen lider av moms och byråkrati - del 1 - Spela upp på Arenan
Hangö hamn och småföretagen lider av moms och byråkrati - del 2 - Spela upp på Arenan