Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt politiskt kaos i Burundi

Från 2015
Uppdaterad 14.05.2015 22:09.
Yle Nyheter TV-nytt: Skottlossning i Burundis huvdustad Bujumbura - Spela upp på Arenan

Det kommer motstridiga rapporter om det politiska läget i Burundi i Östafrika. Strider bröt i dag ut utanför det statliga tv-bolaget, det uppger både armékällor och ögonvittnen.

Både anhängare av den sittande presidenten Pierre Nkurunziza och trupper som stöder armén deltar , uppger ögonvittnen.

De statliga radio- och tv-sändningarna har varit oregelbundna - men enligt presidentens talesman är mediebolaget fortfarande under regeringens kontroll.

Armégeneral Godefroid Niyombare meddelade på onsdagen att presidenten har avsatts och att landet får en tillfällig regering. Men vem som egentligen leder landet är oklart.

Efter att Niyombare hade meddelat om kuppen gav sig tusentals människor ut på gatorna för att fira händelsen. Enligt nyhetsbyrån AP var läget i landet lugnt på onsdag kväll.

Det är oklart hur stort stöd Niyombare har inom armén. Niyombare avskedades från posten som underättelsechef i februari.

Presidenten bestrider kuppen

President Pierre Nkurunziza bestrider uppgifterna om kuppen. Han har befunnit sig i grannlandet Tanzania där östafrikanska ledare har samlats till ett krismöte om det oroliga läget i Burundi.

Enligt senaste uppgifter har han inte kunnat komma tillbaka till landet. BBC skriver att presidentens plan inte har lyckats landa eftersom soldater har stängt huvudstaden Bujumburas flygplats.

Nkruniziza har dock själv skrivit på Twitter att han är tillbaka i Burundi.

USA har meddelat att man fortfarande erkänner Nkurunziza som den legitima presidenten i Burundi.

Oroligheterna började för ett par veckor sedan

Oroligheterna i Burundi började för ett par veckor sedan då presidenten meddelade att han ställer upp i presidentvalet nästa månad.

Sedan dess har tiotals människor dödats, hundratals skadats och 70 000 människor flytt till grannländerna i rädsla för att våldsamheterna ska trappas upp.

De östafrikanska ledarna i Tanzania har fördömt kuppförsöket.

Också FN:s säkerhetsråd har fördömt kuppförsöket.

Karta över Burundi med grannländer
Bild: Yle