Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Kristi himmelsfärdsdag - cirkeln sluts

Från 2015
Uppdaterad 14.05.2015 14:12.
altartavla av anonym tysk mästare
Bild: -

Kristi himmelsfärdsdag är kanske den av kyrkoårets helger som för de flesta i vårt land passerar relativt obemärkt förbi. Till skillnad från framförallt jul och påsk finns det ganska litet traditioner knutna till helgen, särskilt i protestantiska länder. På vissa håll ordnar man gärna friluftsgudstjänst om vädret tillåter.

Man vet i alla fall att dagen firats sedan 300-talet och att man under medeltiden på många håll ordnade festliga processioner eller spelade små skådespel den här dagen. I katolsk tradition är det en av de dagar då varje katolik förväntas gå i mässan och i ortodoxa kyrkan firas dagen med en vaka, vigilia, under natten innan och med stora ceremonier på själva dagen.

Händelsen beskrivs ganska knapphändigt i Nya testamentet. I två av evangelierna nämns inte upptagningen till himlen överhuvudtaget och i evangelierna enligt Lukas och Markus med en mening ”När herren Jesus hade talat till dem blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida”. I Apostlagärningarna står det ”När han hade sagt detta såg de [lärjungarna] hur han lyftes upp i höjden och ett moln tog honom ur deras åsyn”.

Teologiskt innebär uppstigandet eller upptagandet till himlen en avslutning och avrundning av Jesu jordiska gärning – efter sin uppståndelse vandrade han 40 dagar på jorden och upptogs sedan till himlen. Cirkeln som började med att Maria blev havande sluts – men lärjungarna får veta att en Hjälpare skall komma, den heliga Ande vars utgjutande sedan firas på pingsten.

I konsthistorien finns det jämförelsevis sparsamt med himmelsfärder. Ingen av de legendariska kyrkomålningarna av de mest kända konstnärerna skildrar Kristi himmelsfärd. Men visst finns det naturligtvis, altartavlan ovan är tysk från 1300-talet. En betydligt häftigare tolkning av händelsen står den spanske surrealisten Salvador Dali för.

Salvador Dalis tolkning av himmelsfärden