Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De bästa filmerna om Mad Max

Från 2015
Uppdaterad 16.05.2015 15:02.
Typiska Mad Max-bilar är att vänta
Bildtext De tre första Mad Max-filmerna är inspelade i Australien.
Bild: Skärmdump från klippet på Youtube

Mad Max: Fury Road har premiär. Nu ska det avgöras. En gång för alla. Hur ser topp trean ut för de tidigare filmerna i trilogin?

För er som tyckt att actionfilmerna under de senaste 15 åren saknat "det" kommer att älska den här filmen. Förutom Raid-filmerna (inte de inhemska utan de indonesiska, OBS!) är det här en av de absolut bästa actionfilmerna som kommit ut under 2000-talet.

Precis som med de tre tidigare filmerna innehåller Fury Road sist och slutligen väldigt lite dialog. Men vem behöver det då det finns så mycket att titta på?

Tom Hardy har tagit över Max-manteln av Mel Gibson och han gör det med bravur. Mel Gibson skulle säkert ha passat bra för rollen han också men man kan förstå att Miller valt ett nytt fräscht ansikte då Gibsons stjärna dalat ner till avgrunden under de senaste åren främst på grund av ytterst osakliga kommentarer i det offentliga.

Är Hardy stjärnan i filmen? Nej. Charlize Theron i rollen som Imperator Furiosa gör en av karriärens mest minnesvärda tolkningar av en kvinna som förlorat så mycket mer än sin vänstra arm. Hon är filmens moraliska kompass som, på samma sätt som Max, försöker gottgöra universum för dåliga saker hon gjort i sitt förflutna.

Den fräschaste kvinnliga actionhjälten på väldigt, väldigt länge. Helt i samma klass med Sigourney Weavers Ripley i Alien-filmerna och Linda Hamiltons Sarah Connor i Terminator-filmerna.

Regissören George Miller har gjort ett (action)mästerverk. Och det är helt klart att utan upphovsmannen till den ursprungliga trilogin skulle den här filmen ha varit någonting helt annat, högst antagligen sämre.

Den ursprungliga trilogin, vars senaste avsnitt kom ut för 30 år sedan, väcker en hel del åsikter. Personligen anser jag inte filmtrilogin vara så mäktig som många anser. Det är helt ok filmer och det finns en som står ut. Så här ser de ut i en topp trea.

3. Mad Max (1979)

Originalet. Överskattad. Stora delar av filmen känns utdragen och stundvis flummig. Ibland överröstar den märkliga musiken (som inte ens passar in) dialogen och det stör också. Filmen har nått kultstatus, men är den värd det? Smaksak. Enligt mig den sämsta filmen i trilogin.

2. Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

Försöker rida på den andra filmens succé. Tina Turner känns aningen malplacerad som skurk. Största problemet är att den saknar hjärtat som gjorde den andra filmen så bra. En del av det kan säkert förklaras med att regiansvaret delats mellan två och att trilogins fader, regissören George Miller, miste sin långtida vän och samarbetspartner producenten Byron Kennedy före man började spela in filmen.

1. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Den solklart bästa filmen i trilogin. Allt fungerar och det känns såväl nytänkande som originellt. En av de absolut bästa actionfilmerna någonsin. Karaktärerna och storyn engagerar. Dialogen är näst intill obefintlig. Men den behövs inte. Handlingen, dräkterna och miljön talar för sig. Trots att Mel Gibson inte själv varit så värst förtjust i slutresultatet och kallat det för en b-film. Synd, för det här är en de absolut bästa filmerna Gibson någonsin medverkat i.

Mer om ämnet på Yle Arenan