Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna klagade inte på domarna – annat med Jalonen

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finlands hockeylejon försvann ur VM-turneringen redan i kvartsfinalskedet.
Bildtext Finlands hockeylejon försvann ur VM-turneringen redan i kvartsfinalskedet.
Bild: Lehtikuva

De finländska spelarna hanterade förlusten mot Tjeckien på ett imponerande sätt. Landslagstränaren Kari Jalonen valde däremot att på nytt sätta domarna i fokus.

Självkritiska, analytiska och ödmjuka. Där orden som bäst beskriver de finländska landslagsspelarna i intervjuzonen efter kvartsfinalförlusten med 3–5 mot Tjeckien i Prag.

Tappra journalister gjorde sitt bästa för att mjölka fram magsura kommentarer om matchens domarpar, men gick bet gång på gång.

– Domararbetet var inte bra, men inte var det dåligt heller. Det är svårt för domarna med 17.000 som skriker varje gång en spelare faller, det måste man förstå. Det är inte lätt, sammanfattar Leo Komarov.

– Det finns inget att klaga på. På domarna föll vi inte, slår Komarov fast.

Kontiola: Kanske var det en utvisning

Den mest omdiskuterade situationen inträffade mitt i andra perioden då ett ledningsmål för Finland dömdes bort och i stället blev till en tvåminutersutvisning för Petri Kontiola. Ett powerplayläge som Tjeckien utnyttjade.

Huvudpersonen var lugnet självt när situationen kom på tal.

– Jag vet inte vad som hände. Kanske var det en utvisning. Jag tänker inte skylla på det. Jag orkar inte börja spekulera i om det var en utvisning eller inte, säger Kontiola.

Barkov: Kommenterar aldrig domarna

Också Alexander Barkov valde samma linje.

– Jag tänker aldrig börja kommentera domarna, säger Barkov som i stället hörde till dem som gav prov på hård självkritik.

– De två första perioderna fick jag inte ut de sista 5-10 procenterna. Jag var inte på den nivån en vinnande spelare behöver vara, säger Barkov.

Jalonen: Tre grova misstag

Det var däremot långt till självkritiken när Kari Jalonen tog till orda på presskonferensen efter matchen. Landslagstränaren ägnade största delen av tiden åt att berätta om hur orättvist behandlade hans spelare blivit.

– Domarna gjorde tre grova misstag i den andra perioden. Jag kan inte förstå att sådana situationer uppstår på den här nivån. Det blev för mycket för mina spelare, sade Jalonen och gav sig ut i en evighetslång utläggning om vad som gått snett.

– Jag bryr mig inte om varifrån domarna kommer, men det måste vara rättvisa och fair play som gäller. Det har det inte varit för oss under de tre senaste matcherna, mot Vitryssland, Ryssland och Tjeckien, sammanfattade Jalonen.

Diskussion om artikeln