Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hockeyklubb fixar campingen i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 05:57.
Svanen Camping i Jakobstad
Bildtext Svanen Camping i Jakobstad.

Jeppis Hockey r.f. sköter Svanen Camping i Jakobstad för tre år framåt. Politikerna ville stänga campingen redan ifjol.

Jeppis Hockey skötte driften av Svanen Camping ifjol och fick ett materialbidrag från staden. Under det första året har området rensats från sly, gräsmattorna klippts och stugorna har målats och snyggats upp.

Staden Jakobstad ger hockeyklubben 15 000 euro i bidrag 2015 och pengarna skall användas till inköp av material, betala el- och vatten räkningar och också rensa upp miljön kring Runebergs stuga.

Ren kommersiell drift lönar sig inte

Jeppis Hockey hade 2300 övernattningar ifjol på campingen och budgeten för i år utgår från 3000 övernattningar. Klubben har nu fått ett treårskontrakt med staden på Svanen området.

- Det går inte att nå lönsamhet med de här övernattningarna utan hjälp av stadens sommararbetare och långtidsarbetslösa, säger Wolf Enbacka från Jeppis Hockey.

Wolf Enbacka hör till ledningsgruppen för Jeppis Hockey´s campingprojekt
Bildtext Wolf Enbacka.

- Staden betalar idag 350 euro per månad i böter till staten för varje långtidsarbetslös som inte har någon form av verksamhet. Vi sysselsätter ett antal personer under 70 månader och det ger staden en inbesparing i böteskostnader på uppemot 25 000 euro.

Staden Jakobstad betalar idag bortåt en miljon euro i året i böter till staten för utebliven sysselsättning av långtidsarbetslösa. Arbetsledning och lämpliga arbetsuppgifter är flaskhalsar i sammanhanget.

Höga ambitioner för framtiden

Svanen Camping området är i princip hotat av nedläggning. Politikerna vill flytta camping- och caravanområdet till FantaSea parken. Det är förenat med miljonkostnader och några sådana investeringar är knappast aktuella de närmaste åren.

- Jag vet att det här låter kontroversiellt. Men vår ambition de närmaste tre åren som vi har på oss är att övertyga politikerna om det felaktiga beslutet om att lägga ner Svanen och flytta över verksamheten till annat område, säger Wolf Enbacka.

Arbetet med att sanera stugorna och duschutrymmen och liknande fortsätter under de närmaste åren. Simstranden skall också iståndsättas i sin forna glans den här sommaren.

Nya aktiviteter skall utvecklas på området och i närmiljön. En paintball bana blir klar i sommar.

- Ledningsgruppen har haft en vision om att sammanföra Runebergs stuga området och Svanen och den närliggande motionsbanan. Därför har vi åtagit oss att reparera de båda stugorna och röja miljön runt dem, säger Wolf Enbacka.

Win-win situation för Jakobstad och Jeppis Hockey

Systemet med att kommunerna måste betala böter till staten om kommunen inte kan sysselsätta långtidsarbetslösa kostar miljonbelopp för kommunerna. Jakobstad betalar ungefär en miljon euro i dylika böter i året.

Jeppis Hockey får 15 000 euro i stöd av staden men sparar dessutom in ungefär 25 000 euro åt staden som annars skulle gå till böter.

Wicktor Emtö jobbar som sysselsättningsanställd vid Svanen Camping
Bildtext Victor Emtö

Det här betyder att båda parter tjänar på systemet för att inte tala om de långtidsarbetslösa som kan få meningsfull sysselsättning.

- Jag är sån att jag behöver rutiner. Är man hemma så kommer jag inte upp på mornarna. Räcker arbetslösheten mer än ett år då far mina sovrutiner, säger Wicktor Emtö som kommer att jobba på Svanen Camping.