Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå: Inga kommunala fel om stenbrottet i Pickala

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 14:10.
En grävskopa ligger på marken bredvid ett stort stenblock.
Bildtext Miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå röstade om stenbrottet i Stallsmossaberget. (Arkivbild)
Bild: Yle/Kati Enkvist

Sjundeå kommun har skött sina lagliga plikter då det gäller verksamheten vid Stallsmossaberget i Pickala. Det anser kommunen i sitt svar till riksdagens justitieombudsman.

- Både nämnden och miljöinspektören har agerat lagligt, säger Antero Honkasalo (VF).

Honkasalo är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå.

Invånare i närheten var emot hela tanken på ett stenbrott redan då det planerades för fem år sedan.

Men varför verkar det här stenbrottet vara ett så svårt fall?

- Det finns en lång historia här och i varje fall en orsak är att relationerna är så inflammerade att man inte får verksamhetsidkaren och de nära grannarna att sätta sig vid samma förhandlingsbord, svarar Antero Honkasalo.

Nitton personer undertecknade

Markku Lorenz och 19 andra personer lämnade i fjol in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman. Invånarna är missnöjda med hur Sjundeå kommun har övervakat att miljölovet följs vid stenbrottet.

Klagomålet gäller verksamheten vid stenbrottet åren 2013 och 2014. Klagomålet har hundratals sidor.

Kommunen anser att klagomålet är omotiverat. I sitt svar till justitieombudsmannen skriver miljö- och byggnadsnämnden att nämnden har skött sina lagenliga skyldigheter gällande rådgivning, informering och hörande.

Nämnden skriver också att verksamheten vid stenbrottet vid Stallsmossaberget inte har förorsakat någon omedelbar hälsoolägenhet eller betydande annan direkt miljöförstöring som inte har kunnat avlägsnas eller minimeras med genomförda tillsynsåtgärder och som sålunda skulle ha krävt att verksamheten avbryts.

Omröstning i nämnden

Nämnden noterar också att det inte finns några behov av att ändra på miljö- och markanvändningstillstånden. Besluten i Vasa och Helsingfors förvaltningsdomstolar om tillstånden har vunnit laga kraft. Tillsynen av sprängningsarbetena hör inte till miljötillsynens uppgifter.

- Det blev omröstning på tisdagskvällen (12.5) på miljö- och byggnadsnämndens möte om vissa tillägg i utredningen, berättar Honkasalo.

Nämnden godkände förslaget till utredning till riksdagens justitieombudsman med siffrorna 5-3.

Yle Västnyland - Spela upp på Arenan