Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS ledare al-Baghdadi hör av sig, men är det han?

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 09:38.
Islamiska staten IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på en av IS videor.
Bildtext Islamiska staten IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på en av IS tidigare publicerade videor.
Bild: EPA

Jihadistgruppen Islamiska staten IS, har lagt ut ett ljudband där gruppens ledare Abu Bakr al-Baghdadi uppmanar muslimer världen över att ansluta sig till IS.

Rösten på bandet liknar al-Baghdadis men experter säger att det inte går att bekräfta att det faktiskt är han som talar, eftersom man inte har hört av honom på flera månader.

Om bandet är äkta så skulle det vara det första livstecknet av den självutnämnde kalifen sedan obekräftade rapporter gjorde gällande att han skulle ha skadats allvarligt i en flygattack i år.

Rykten om hans död överdrivna

Det har flera gånger tidigare gått rykten om att den irakiska jihadistledaren skulle ha skadats eller dödats, men uppgifterna har aldrig gått att bekräfta.

På det 34 minuter långa bandet som har spridits via jihadisternas webbsidor uppmanas alla muslimer att ansluta sig till IS.

- Det finns ingen ursäkt för någon muslim att inte flytta till Islamiska Staten ... det är varje muslims skyldighet. Vi ber er att ansluta er till oss eller att delta i striden var ni än är.

På bandet hotas också Saudiarabien och rösten konstaterar att härskarna kring Persiska viken är oroade över att jihadisternas stöd har ökat i området.

Lär vårdas i Raqqa i Syrien

Enligt obekräftade uppgifter i Irak och Syrien skulle al-Baghdadi ha skadats i en flygattack i Irak.

Han lär ha transporterats till Raqqa i Syrien där han vårdas av utländska läkare med mediciner som har smugglats in från Turkiet.

Experter säger att publiceringen av ljudbandet är ett försök att lugna ner anhängare och att stärka kampviljan bland jihadisterna.

al-Baghdadi har tidigare publicerat flera ljudband, men endast en video, kort efter att IS intog Iraks näst största stad Mosul ifjol.

Diskussion om artikeln