Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Pitch Perfect 2 – girl power i fortissimo

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 09:15.
Pitch Perfect 2
Bildtext The Barden Bellas

Pitch Perfect (2012) slog an den rätta strängen. Filmen blev en överraskande stor hit och det var inte svårt att räkna ut att filmbolaget skulle säga - da capo.

Och nu är Pitch Perfect 2 här.

Skamlig början

Filmen inleder med att The Barden Bellas (en grupp bestående av unga, kvinnliga collegestuderande) uppträder för självaste president Barack Obama. Det hela börjar stiligt, Bellas sjunger och dansar och Fat Amy (Rebel Wilson) svingar in i en lian samtidigt som hon sjunger Wrecking Ball, förstås. Men sen blir det kaos. Amy fastnar, trikåerna spricker och publiken och presidenten ser - hennes snippa.

Pitch Perfect 2 börjar alltså på samma sätt som ettan, när gruppen skämmer ut sig på scen (i ettan var det sångledaren som spydde). Att spy var pinsamt, att visa snippan är skandalöst, så hemskt att Barden Bellas inte bara blir förlöjligade i media; de förlorar även sin titel som regerande collegemästare och blir uteslutna ur a cappella förbundet.

Allt hopp är ändå inte ute. Om Bellas vinner a cappella världsmästerskapet (vilket inget amerikanskt lag nånsin gjort) – ja, då kan de få tillbaka sin titel och sin heder.

Det tyska hotet

Det är mycket som står på spel och många hinder på vägen. Denna gång är de största konkurrenterna inte längre The Treblemakers utan istället en tysk, välsynkroniserad och koreograferad a cappella grupp vid namn Das Sound Machine. Den leds av en lång, blond valkyria som kallar sig Kommissar (Birgitte Hjort Sørensen känd från TV-serien Borgen).

Ledaren för Bellas är nu Beca (Anna Kendrick) som står med ena foten i arbetslivet och tvivlar på om hon är så unik som hon trott. Men till hennes hjälp kommer den nya deltagaren Emily (Hailee Steinfeld). Och tillsammans prövar de t.o.m. på att skapa helt eget material.

Inte alltid helt rätt ton

Där ettan var tydlig i story och format är tvåan en film som känns påtvunget snabbt ihopsatt. Den har helt enkelt en slappare struktur och är långt en upprepning av ettan. Dessutom finns här en massa olika sidospår och handlingstrådar som hänger löst.

Flera fina sidokaraktärer kunde också ha fått mer plats, speciellt Lilly (Hana Mae Lee) och Cynthia Rose (Ester Dean). Vissa av skämten i filmen är direkt dåliga och endel oförståeliga, som skämten om gruppens latinamerikanska medlem.

Men disharmonin kompenseras av energin, glädjen och speciellt humorn.

Musikkomedi som klarar Bechdeltestet

Det finns mycket som talar till filmens fördel. Hur ofta ser vi en filmer med enbart unga kvinnor i alla de centrala rollerna? Hur ofta ser vi filmer som handlar om unga kvinnor som tillsammans tar sig an problemen, med humor?

Hur ofta ser vi en film som klarar Bechdeltestet med beröm? (Bechdeltestet: en film skall ha minst två namngivna, kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om nåt annat än män.)
Lägg ännu till att teamet bakom filmen består till stor del av kvinnor: regissören Elizabeth Banks (som även spelar rollen som kommentatorn Gail) och manusförfattaren Kay Canon (TV-serien 30 Rock).

Pitch Perfect 2 är alltså girl power som bäst.

Lägg sen ännu till kommentatorn John (John Michael Higgins) som nu i tvåan häver ur sig ännu värre sexistiska påståenden. ”Ni är bara kvinnor och snart är ni ändå gravida”, säger han t.ex. då Barden Bellas är bestörta över att deras titel som mästare tas ifrån dem. Hans roll i filmen fungerar som en viktig påminnelse om att det ännu finns arbete kvar.

Därför spelar det kanske inte så stor roll att tvåan handlar om samma sak som ettan. Barden Bellas måste igen hitta sin röst, sin stämma, sitt sound och finna styrkan i deras gemensamma vänskap för att tillsammans kunna resa sig.

Så när Barden Bellas i slutet av filmen intar scenen och stämmer upp i Beyoncés låt Run the world (Girls) då reser jag mig också upp för att ge filmen en applåd.
Se ett utdrag här.