Smartha tips i hemmet

Läppstift på kragen, för mycket salt i maten och svartnat silver. Akademens killar lär sig fixa till hemmet lätt och ekologiskt.
Smartha tips är en spinoff på matlagningsserien Akademat, men nu med fokus på nyttiga tips i hemmet. Maria Hackzell från Marthaföreningen hjälper Dennis Holmlund och Markus Perret från Akademiska sångföreningen att ta hand om köket, sina kläder och matlagningen.
Dennis, Markus och Maria har en liten fest. Med rödvinsfläckar och klotter.
Jag har aldrig varit på en fest där man börjar med att klotta!
Ingrodda fläckar är ett stort problem, men Maria Hackzell lär killarna att ta itu med fläckarna genast. Olika fläckar behöver olika metoder. Killarna går till badrummet med sina klottiga dukar. Rödvin behöver salt eller vittvin, men det vill inte Markus använda, för det är alkolholmissbruk. Oljan behöver potatsmjöl, blåbären surmjölk. Och galltvålen får vitsiga kommentarer.

Fläckar och klibbigheter på golv och husgeråd är också lätta att ta bort om man gör på rätt sätt. Först tar Markus och Maria bort prislappar från krukor, sedan avlägsnar de gummifläckar på golvet. Också gropar i trä kan fixas med en våt trasa och ånga.

En läppstiftsfläck på kragen är ett stort problem, fläcken kan få oanade konsekvenser. Men Maria kommer till Dennis Holmlunds hjälp med glycerol. Dessutom är Dennis svettig under armarna.
Markus och Maria städar hela huset med det som finns i städskåpet. Man behöver inte köpa giftiga och starka rengöringsmedel. Ättika, salt och bakpulver bidrar till en effektiv och ekologisk städning.

Också vid fönstertvätt går det bra med enkla medel. Markus och Dennis skulle gärna ringa efter en fönstertvättare, men nu måste de göra det själva. Och ättika är bra igen, man kan t.ex. dricka det om man blir för törstig, menar Dennis.

I köket kan man använda samma ämnen. Riktigt förstörda kastruller behöver häftigare doningar.

Då man putsar silver behöver man inte heller en massa gifter. Det räcker med alumminiumfolie i ett fat. Sherry/bröstmjölksmuggen läggs i blöt under idogt skämtande och gnabbade. Sedan häller man salt på.

Måltiden behöver inte vara förstörd för att man satt för mycket salt, eller middagssällskapet kommer för sent. Maria Hackzell ger smarta tips för att rädda en måltid.

Efter matlagningen skall man sopsortera rätt. Och komma ihåg vad som hör hemma i komposten.

Och hur skall man få krukväxter att överleva vid en kortare resa om man inte har någon som kan vattna dem?
