Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Är du kostnadseffektiv?

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 16:50.

Eftersnack: Eftersnack 15.05.2105. Sidekick: Maria Wasström.

Programmet är inte längre tillgängligt

Den nya regeringen - centern, sannfinländarna och samlingspartiet - skall låta göra en oberoende utredning över vad invandringen till Finland kostar. Om uppgifterna i offentligen stämmer ska även olika nationaliteter jämföras så att man kan se hur ekonomiskt "nyttiga" eller kanske "onyttiga" invandrare är.

Det fick mig att reflektera över hur "nyttig" jag själv är. Eller du som läser detta. Eller min arbetslösa (Finlandsfödda) kompis.

Har jag måntro betalat mera skatt än vad jag konsumerat i form av asfalterad väg, skola för mig och mina barn, trafikljus där i korsningen, mitt bibbabesök förra veckan, den subventionerade bussresan i förrgår, studiestödet då på 1990-talet, läkarbesöket förra månaden, mina mor- och farföräldrars vård under sina sista dagar, solskenet jag njöt av i morse, ja, kort sagt, har jag garanterat betalat för allt?

Nu blev jag riktigt orolig. Är jag faktiskt ekonomiskt nyttig? Eller lever jag på andras fyrk? Borde jag utvisas, skickas bort?

Hur upplever du det, är du ekonomiskt nyttig? Skulle du klara av regeringens utredning med ett plustecken under strecket? Är finländare rent generellt ens ekonomiskt nyttiga? Jag menar, vi har ju en enorm statsskuld, det tyder på att vi som kollektiv är extremt onyttiga. Och är invandring "nyttigt"?

I dagens Eftersnack ska vi spinna vidare kring termen "ekonomisk nyttighet". Men först behöver vi din input. Delta i vår enkät och tyck till med en kommentar, så spinner vi sedan vidare i programmet.

Radio Vega fre kl. 15.03. Repris fre kl. 22.15.
Podd och bildversion dyker upp på Arenan på fredag kväll.
Yle Fem söndagar kl. 15.15, textat till finska.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.